fbpx Skip to main content
search
Tips

Revierverzorging

By juni 11, 2013No Comments


Normaal elke eerste van de maand onze rubriek over de Revierverzorging. Maar gezien de vele “Breaking News” deze maand iets later. Maar geen erg, de natuur is aan zet deze maand.
Deze rubriek past in onze afdeling hunting.be tips en wordt daar dan ook bijgehouden (hunting.be tips).
Met dank aan Paul Wyndaele, auteur van het boek Blijvend Jagen. Het boek met een volledig jaaroverzicht van de Revierverzorging op de website van [adrotate banner=”9″]

 

Juni

Voor Juni en eigenlijk ook Juli is het zaak de natuur zijn werk te laten doen, en is er weinig interventie nodig. Het weinige dat we kunnen doen vatten we hier samen.

Kleinwild

Rond 9 juni komen de meeste patrijzenkuikens uit het ei en hopen we op warm weer. Dit zorgt ervoor dat ze hun lichaamstemperatuur makkelijker op peil kunnen houden, maar ook dat de zo broodnodige insecten gemakkelijker bewegen.

Grofwild

De kitsen zijn nu zo ver opgegroeid dat ze het moederdier vrij gemakkelijk volgen en dus niet zo vlug als slachtoffer bij het maaien omkomen. Evenwel, als je weet wanneer er gemaaid word in je reeën gebied, kan een rondje met de staande hond natuurlijk geen kwaad.
Half juni zijn alle reeën rood verhaard. De niet verhaarde exemplaren zijn ziek (meestal wormen, of keelhorzels). De jaarlingen en de tweejarigen vegen nu ook (gezien het kleine gewei, lukt dit meestal in een paar dagen). De reeën hebben nu ook verschrikkelijk last van keelhorzels. De eerder opgehangen mezen nestkastjes bewijzen nu hun dienst. De mezen zijn verzot op de eitjes van de keelhorzels en voorkomen zo dat het reewild verzwakt.

Veldwerk

De eerder aangelegde paden mogen nogmaals gemaaid worden als zonneplaats voor de uitkippende Fazanten en Patrijzen. Liever met de ouderwetse zeis, dan met de, niets ontziende en dus gevaarlijke, bosmaaier.
Indien door de slechte lente (eigenlijk een milde winter) het inzaaien niet goed gelukt is, kunnen we nu nog eens herkansen. Het loont de moeite.
Wie de luxe heeft (qua ondergrond of goede voorzienigheid) om brem (Sarochamnus scaparius) in zijn revier te hebben heeft er een dokter en apotheker bij. Brem is voor reewild en hazen een levenselexir (het ontwormt en reinigt het volledige spijsverteringgestel).

Uitrusting

Met de warme dagen, hopelijk blijven ze voor een tijdje, is het ook nodig en nuttig om het wild van het nodige water te voorzien. Waterbakken controleren, uitkuisen, bijvullen. Werk genoeg voor de gardechasse, en denkelijk ook de jagers en andere buitenlui die het goed menen met ons wild.

Predatoren

Gezien het aanpassingsbesluit, dat sinds vorig jaar ook in werking is getreden, kunnen we nu “enigszins” optreden tegen één van onze ergste predators, de Vos.

Laat een reactie achter