fbpx Skip to main content
search

Parkietenplaag in Madrileense parken: gemaskerde jagers krijgen opdracht om vogels uit bomen te schieten

In de Spaanse hoofdstad Madrid heeft een bedrijf de opdracht gekregen om exotische vogels uit de bomen te schieten of te vangen. Stadsparken worden al jaren geteisterd door parkieten die ziektes verspreiden en inheemse vogels verjagen. Dierenrechtenorganisaties zijn niet te spreken over de nieuwe aanpak en roepen de autoriteiten op om de “afslachting” te staken.

In de jaren tachtig en negentig was het importeren van vogels als huisdieren erg in de mode in Spanje. Het ging onder meer om de monniksparkiet uit Zuid-Amerika en de halsbandparkiet uit Afrika en Zuid-Azië. Maar echt veel hadden de Spanjaarden er niet aan: eens ze in Europa aankwamen, leerden de parkieten al snel hoe ze het deurtje van hun kooi konden openen en ontsnapten ze in groten getale.

Aangezien de vogels zo’n 20 jaar leven en snel en veel paren (6 tot 8 eieren per jaar, red.), groeide de wilde populatie in ijltempo. De parkieten nestelden zich massaal in parken over het hele land, maar vooral de hoofdstad werd een populaire broed- en leefomgeving en is dat vandaag nog steeds. En dat blijft niet zonder gevolgen: de parkieten verjagen inheemse soorten en verspreiden ziekten. Bovendien kunnen hun nesten tot 200 kilo wegen, waardoor ze een gevaar vormen voor voorbijgangers.

Ethische oplossing blijkt niet zo ethisch

Redenen genoeg om in te grijpen, zo dachten de Madrileense autoriteiten. In 2013 werd het houden en verhandelen van parkietsoorten verboden, maar dat veranderde weinig aan de plaag. Twee jaar geleden kondigde de gemeenteraad dan ook aan dat ze aan een ethische oplossing werkte om het aantal wilde exotische vogels terug te dringen.

Maar of dat plan echt zo ethisch is, is nog maar de vraag. Afgelopen week ontdekten buurbewoners van het park Fuente del Berro immers twee gemaskerde jagers die parkieten uit de bomen schoten en kort daarna opraapten zodat ze uit zicht van bezoekers zouden blijven. Een vrouw kon haar ogen niet geloven en deelde op Twitter een video met een dode vogel in de hand. De Spaanse dierenpartij PACMA deelde de video en spreekt van een schande. “Wij stoppen niet tot dat deze slachtpartij ophoudt”, zo klinkt het.