fbpx Skip to main content
search

Iedereen heeft het over de Giraffe die in een Deense dierentuin werd geschoten en gevoederd aan de leeuwen.
Maar er is erger, Panda beren.
Het is de mascotte van WWF, maar volgens Timothy Lavin, journalist bij Bloomberg, niet de moeite waard om nog verder tijd en geld in te stoppen.
Darwinisme is niet voor watjes

Panda’s zijn volgens Lavin het niet waard om geconserveerd te worden in dierentuinen.

Zelfbehoud

Ze zijn bijna uitgestorven en de resterende soortgenoten hebben geen of bijna geen zelfbehoud. De weinige koppels die er zijn hebben zo weinig zin om te paren dat ze meestal viagra toegediend krijgen. Of ze kregen video’s te zien van parende soortgenoten als voorbeeld.
In het wild lukt paren wel iets beter, maar daar krijgen de dieren dan weer te maken met inteelt. Dat is allemaal goed, de natuur is nu eenmaal hard. Maar begin dan niet te jammeren wanneer een diersoort met zulke gewoonten onverbiddellijk uitsterft.”

Eetgewoonten

En ze voeden zich dan ook nog met bamboe, en enkel met bamboe. Zowat de plant met de laagste voedingswaarde. Daardoor moeten ze de godganse dag eten. Ook niet echt bevorderlijk voor de vooruitgang van de soort.

Weggegooid geld

Chris Packham, Brits auteur, zegt dat panda’s een van de grootste voorbeelden van weggegooid geld voor dierenbescherming zijn in de laatste 50 jaar. “Canada spendeerde vorig jaar 10 miljoen dollar om panda’s van China te huren, terwijl het land op andere overheidsuitgaven moest besparen. Amerikaanse dierentuinen betalen 1 miljoen dollar per jaar per panda aan de Chinese overheid. En als ze welpjes werpen? 600.000 dollar extra. Ze verzorgen kost in totaal vijf keer meer dan wat dat kost voor olifanten, het tweede duurste dier in een dierentuin. Die kosten zijn gewoon niet te rechtvaardigen.”

Darwinisme is niet voor watjes

“Dierenbescherming vereist harde keuzes maken. Panda’s hebben het drie miljoen jaar goed gedaan, dus we kunnen al dat geld misschien beter spenderen aan het redden van verschillende diersoorten dan aan deze ene hopeloze soort.” een stelling van Lavin waar misschien eens dieper moet over nagedacht worden.
Zeker gezien de heisa van de Panda beren voor een Waalse zoo.

Panda

Panda

Laat een reactie achter