fbpx Skip to main content
search

Jagers durven al eens een wat negatievere reputatie te hebben. Niet voor het eerst wordt de jacht bestempeld als louter en alleen een soort van spel dat enkel voor dierenleed en overlast zorgt. Geert Van den Bosch (56) leidt als algemeen directeur bij Hubertus Vereniging Vlaanderen de vereniging die ruim twee derde van alle Vlaamse jagers vertegenwoordigt. In dit interview toont deze natuurliefhebber en zelf jager aan dat bij de jacht veel meer komt kijken dan wat de man of vrouw in de straat doorgaans zou verwachten.

Geert, al bijna 50 jaar loop je met verrekijker rond je nek en rubberen laarzen aan je voeten door onze gemeente. Vertel eens kort iets over jezelf.

In mijn kindertijd was ik altijd buiten te vinden. Thuis lachten ze er wel eens mee dat het erop leek alsof ik met rubberen laarsjes aan geboren was. Sinds mijn zesde was ik kind aan huis bij de Gasthuiszusters van Kasteel De Bist in de Beukenlaan te Kessel. Een kloosterzuster uit die congregatie leerde me er vissen op alles wat leefde in de kasteelvijvers. Met het geweer van de zusters schoot ik op de muskusratten die schade toebrachten aan de oevers van de vijvers.

De zusters kweekten kippen en konijnen om te bereiden in de keuken. Als kind hielp ik bij het voederen, maar ook bij het slachten. Op die leeftijd stel je jezelf daar verder geen vragen bij en sta je open voor dat soort dingen. Ik kreeg mee dat dit alles binnen de normale cyclus van leven en dood paste.

In diezelfde periode leerde de beheerder en tuinman van het kasteeldomein me alles wat hij wist over planten, vogels en vissen. Een onwaarschijnlijk leuke en leerrijke jeugd had ik op het domein. Naast de natuurliefhebber is daar ook de jager en visser in mij ontstaan.

Sinds 1996 ben je actief jager. Hoe ben je dat geworden?

Via mijn toenmalig schoonvader kwam ik, als drijver, in aanraking met de jacht. Aangezien ik als kind al mee kippen en konijnen slachtte, was de jacht voor mij het verlengstuk van hoe ik opgroeide. In de natuur vertoeven, haar beleven, oogsten en culinair genieten… het paste bij wie ik ben.

In 1996 legde ik zelf het jachtexamen af en werd ik jager.

 

Lees het volledige artikel:

Bron: https://bekendinnijlen.be/verbinden/groei-schitter/op-jacht-met-geert-van-den-bosch/?fbclid=IwAR0nA1z8l14n8MdDyUdzDvfEoyOvvXNNolSumlUlBV4fhogkEhixvch0M_M