fbpx Skip to main content
search

In Frankrijk en meer bepaald Haute-Marn wordt ieder jaar in de winter een deel van het staatsbos uitgekampt met behulp van vele drijvers om onderzoek te doen naar de populatie reeën.
Dit gebeurt door de reeën daar op te jagen en te vangen in vangnetten. Op deze wijze krijgt men een duidelijk beeld van het aantal reeën en de verhoudingen van jonge en oude dieren alsook tussen de mannelijke en vrouwelijke exemplaren.
Elk dier wordt onderworpen aan een reeks testen. Zo wordt er onder andere bloed afgenomen van elk dier om te zien wat het heeft gegeten. En ook hier blijkt jammer genoeg de opwarming van de aarde zijn nefaste gevolgen te hebben voor de voortplanting van de reeën.
[fbvideo link=”https://www.facebook.com/france3champagneardenne/videos/10155145188024379/” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

One Comment

  • 44r schreef:

    Is het ook bekend hoeveel ree dan sterft door stress en zo? Er kan blijkbaar veel in het teken van de wetenschap, maar ik vind reeën met een halsband eigenlijk een no go, net zoals bvb. vossen met oormerken. Maar in Frankrijk gebeurt zo’n onderzoek dan toch nog op een terrein dat aan de staat toebehoort, ik ken gewesten waar men reejagers verplicht om alle linkerkaken in te leveren en waarom? Iemand al ergens gelezen hoe de lengte van een kaak moet helpen om reewildbeheer te beoordelen? De enige conclusie die ik in een artikel hierover ooit zag was het aantonen van de foutenmarge bij de meting (waarbij de schuld dan nog bij de jagers werd gelegd!)… terwijl men zelfs vruchteloos moet zoeken achter een correcte, eenvormige procedure om deze meting uit te voeren… en voor je nu reageert: meet diezelfde onderkaak eens bij ’t ontweiden, na het afkoken en volg deze lengte eens op tot de kaak volledig gedroogd is. En als zo’n meeting rustig 7-8 mm of meer mag afwijken, hoe kan ze dan helpen bij de beoordeling van het reewildbeheer? Heb ik iets gemist? En ja, ik ben ten volle bewust dat 1 gek meer vragen kan stellen dan 10 wijzen kunnen beantwoorden, maar zouden die wijzen zo wijs zijn zonder de vragen van die gek? Dus help me even verder: wat is de relatie tussen de lengte en het vochtgehalte van de onderkaak? Wat is de relatie leeftijd/lengte onderkaak goed beheer? En wat is de basis voor deze antwoorden? Want in de praktijk heb ik kunnen zien hoe een ondermaatse reegeit elk jaar wel zorgde voor 2 gezonde, grote kitsen…

Laat een reactie achter