fbpx Skip to main content
search

Naast natuurpunt profileert zich ondertussen een tweede belangrijke speler in het Natuurbeheer.
Ecokwadraat ofwel voluit het Agrobeheercentrum Eco2 begeleidt agrobeheergroepen. Dat zijn groepen van landbouwers die gebiedsgericht samenwerken rond landschaps- en natuurbeheer. In de vzw zijn naast de agrobeheergroepen zelf ook de landbouworganisaties vertegenwoordigd. De landbouwadministratie, VLM en ANB (Agentschap voor Natuur en Bos) zetelen er met raadgevende stem. Op die manier wordt binnen het ABC Eco2 de brug geslagen, zowel tussen de landbouw- en de natuursector als tussen praktijk en beleid. Met andere woorden, Ecokwadraat wordt gedragen vanop het terrein en gesteund vanuit het beleid.
En dus wordt Natuurpunt zenuwachting, want tot nu toe waanden zij zich de behoeders van het Natuurbeheer.
‘Krijg je de vraag om samen te werken met Ecokwadraat? Opgepast!’. Dat staat als waarschuwing te lezen in een nieuwsbrief van Natuurpunt aan hun vrijwilligers. Het gaat verder als volgt: ‘Werd ook jouw afdeling benaderd door Ecokwadraat, dat landbouwers ondersteunt in landschaps- en natuurbeheer? Kreeg je de vraag om je samenwerking met individuele landbouwers stop te zetten en in de plaats met Ecokwadraat samen te werken? Met andere woorden om het beheer van je natuurgebied aan Ecokwadraat over te laten? Opgepast! We werken graag samen met landbouwers maar via direct contact. Dat geeft de beste resultaten en je behoudt de controle over je gebied. Daarom: ga liever niet in op het aanbod van Ecokwadraat en neem meteen contact op met je bewegingscoach’. Zo staat het er letterlijk.
Groot alarm dus blijkbaar bij Natuurpunt – zo zeer zelfs dat op een recente raad van bestuur van Natuurpunt de kwestie ter sprake kwam en formeel standpunt werd ingenomen om Ecokwadraat op de zwarte lijst te zetten als het gaat over natuurbeheer.
Boerenbond – Ecokwadraat

Natuurpunt - Boerenbond

Natuurpunt – Boerenbond

Laat een reactie achter