fbpx Skip to main content
search
Wapens

Kogelkalibers – .22 Ratshot

By februari 11, 20135 Comments

Als bijzonder kaliber bij de Hagelgeweren hebben we de Gladloopkogel, een kogel dus die in een Hagelgeweer wordt afgevuurd. En, er is een tegenhanger, dus een hagellading die met een kogel wordt geschoten, de .22 Ratshot.
De Hagel kogel wordt afgevuurd met een geweer, maar kan ook met het pistool of revolver. Het gebruik beperkt zich tot het verdelgen van ongedierte zoals ratten, slangen of andere schadelijke knaagdieren of vogels. Het voordeel is de lichte lading die niet overal in wanden en muurplaten gaten maakt.
Aangezien dit meestal wordt gevuurd vanuit een .22 Longrifle met randvuur is dit type niet in België toegelaten.

.22 Ratshot

Alle bijzondere Kogel Kalibers op de pagina: Wapens Kogel Kalibers

5 Comments

 • weidman schreef:

  Ik dacht dat een .22 in Belgie is toegelaten voor jagers met een waals jachtverlof.
  Waarom zou deze munitie en het gebruik ervan dan in Belgie niet toegelaten zijn ?

 • opzichter schreef:

  is het zo moeilijk om om de wapen wet ,welke toch federale materie is, voor gans belgie het zelfde te maken? dan mogen we in vlaanderen terug een pak meer.

 • Aloys schreef:

  sorry, maar deze zin: “En, er is een tegenhanger, dus een hagellading die met een kogel wordt geschoten,…” snap ik toch niet helemaal.
  Net zoals er gladlopen bestaan die wel een rifling hebben (sommige over de ganse lengte van de loop voor slugs, andere over ’t laatste gedeelte van de loop zoals de duurdere fretteergeweren), bestaan er van oudsher 6 mm Floberkes met een gladloop.
  En als zo’n .22 Ratshot wordt afgevuurd uit de loop die hiervoor geschikt is, de gladloop dus, dan kan je wel degelijk over heel andere afstanden doelmatig treffen.
  En die knuppel die verantwoordelijk is voor het verbieden van de randvuurpatronen voor de jacht in Vlaanderen, wist duidelijk niet waarover hij ’t had. Hij heeft o.a. gezorgd voor een heksenjacht op alle .22-ers bij Vlaamse jagers, maar ook dat een Vlaamse jager zonder langs de sportschutter te passeren ook niet meer kan oefenen aan gereduceerd tarief + dit tevens ontzegd aan alle aspirantjagers!
  Nochtans wou de gouverneur van Vl.-Braband blijkbaar oefenvergunningen geven aan aspirantjagers in zijn provincie, wel beperkt tot .22…
  Haleloeja.

  • waidman schreef:

   Naar uit goede bron werd vernomen werd destijds met het akkoord van een “knuppel”- HVV- vertegenwoordiger (ook schijnbaar zonder ernstig overleg met de achterban) de .22 van de lijst van toegelaten wapens in Vlaanderen geschrapt. Vandaar dus inderdaad de ontgoocheling van heel wat Vlaamse jagers en sportschutters.
   LET WEL het gebruik van een .22 in de vrije wildbaan is absoluut af te keuren omwille van de onvoorspelbare gevolgen dat dit “tuig” kan teweeg brengen.
   UIteraard is dit geen reden om in Vlaanderen (met uitzondering van jagers met een Waals jachtverlof en sportschutters met de nodige vergunningen-o.a schietclub) het bezit met munitie, af te schaffen.
   Bijkomend kan de door wettelijke bezitter van een .22 en bijhorende munitie gebruikt worden in Vlaanderen om ratten te schieten, evident ook .22 Ratshot.?

Laat een reactie achter