fbpx Skip to main content
search
Wapens

Kogelgeweer

By augustus 26, 201211 Comments

Bij hagelgeweren is het nog makkelijk. Je hebt je jachtgeweer (ne platten) en misschien nog eentje voor kleischieten (Skeet of met van die shokes die eruit zitten). Eventueel nog eentje voor de duiven, met lange lopen. Maar dan stopt het.
Maar voor kogel is het anders hier heb je verschillende kalibers nodig alleen al in België een paar (Ree, Hert en Sus scrofa) en als je dan naar verdere oorden trekt heb je nog wat ander schietgerief nodig.
Wel, laatst was er een veiling met wel iets heel bijzonder. Een volledige set “Hartmann & Weiss” met 6 kogellopen. Alles mooi in een doos. En ook proper afgewerkt. aan de gravures werd meer dan een jaar gewerkt.
Enig nadeel, het is verkocht, en het mocht wat kosten: 230.000 £ (dit hoeven we niet eens om te rekenen in euro, wegens te veel). Verrassend, vooral omdat het geweer slechts van het jaar 2000 dateert.
Het was wel compleet. Hieronder de verschillende kalibers, en dan elk nog met een eigen vizierkijker.

 • .300 H&H barrel: 25 14in. nitro barrel, weight (unscoped) 9lb. 7oz.
 • .350 Rigby barrel: 24 3/4in. nitro barrel, weight (unscoped) 9lb. 7oz.
 • .375 H&H barrel: 25in. nitro barrel, weight (unscoped) 9lb. 7oz.
 • .338 Lapua Magnum barrel: 26 1/4in. nitro barrel, weight (unscoped) 9lb. 2oz.
 • .416 Rigby barrel: 26 1/4in. nitro barrel, weight (unscoped) 10lb. 5oz.
 • .500 Jeffery barrel: 24 1/2in. nitro barrel, weight (unscoped) 10lb. 8oz.
 • Zeiss Diavari V 3-12x56T*
 • Zeiss Diavari V 3-12x56T*
 • Zeiss Diavari Z 1,25-4x24T*
 • Zeiss Diavari Z 1,5-6x42T*
 • Zeiss Diavari Z 1,5-6x42T*

Hartmann & Wiess

11 Comments

 • Jachtwachter schreef:

  Ik heb een 7 x 64, een 222 Rem, een 22 Hornet voor de vos in Wallonie en dan nog een 30-30 Win voor in de bossen. Al meer dan genoeg. Een 243 Win zou ik mij nog wel durven aanschaffen en vooral nu men in Frankrijk ook met militaire (sic) kalibers mag schieten, een 30-06 Springfield.
  Maar dan is de kous af, vooral dat in onze bossen die olifanten zeer moeilijk te zien zijn, laat staan te schieten.

  • DannyDG schreef:

   Jachtwachter, of iemand anders… Is het correct dat je vanaf ‘nu’ in Frankrijk ook mag jagen met een 30-06???? Vorig jachtseizoen (lees januari 2012) was dit nog NIET het geval…
   Graag bevestiging
   Bedankt

  • Jachtwachter schreef:

   Beste.
   De 30-06 is sinds de wet van 06 maart 2012 wettig geworden voor de jacht in Frankrijk. Opgepast, één ding dat ik over het hoofd had gezien is dat de uitvoering ten laatste in werking treedt op 07 september 2013 (forclusiedatum 06 septemebr 2013, artikel 33 van de wet). “In concreto” betekent dit conform de Franse wetgeving dat de 30-06 en andere militaire kalibers vrij gegeven worden voor de jacht TEN LAATSTE op 07 september 2013. Anders dan in België heeft men in Frankrijk de gewoonte om een wet te promulgeren met een limiet uitvoeringsdatum die inhoudt dat -uitvoeringsbesluiten of niet- de wet in voege treedt op de einddatum door “Assemblée Nationale et Sénat” voorzien en door de “Président de la République” gepromulgeerd, zoals gebeurd in huidig geval. Dus nog niet voor dit jachtseizoen, maar absolute zekerheid is geboden voor 07 september 2013.
   Consulteer eveneens te dien opzichte de site http://www.chasseurdesanglier.net/categorie-11635889.html en voor de wetteksten kan ik U doorverwijzen naar de redactie van Hunting die deze in haar bezit heeft.

 • Tommeke_112 schreef:

  Heb hier samen met mijn pa ook wel een en ander in huis qua kalibers. maar ik moet zeggen wij zijn dan ook wel twee wapenliefhebbers en zeg maar verzamelaars.
  Qua kogelgeweren hebben we.
  .22
  7×64
  30-06
  8×60 S
  300 WM
  7 mm RM
  9,3×62
  9,3×72
  44 Magnum
  30-06
  Dat is het momenteel denk ik zowat. De vraag is niet of er nog gaat bijkomen maar eerder wanneer er nog gaat bijkomen. Wapens zijn in mijn ogen kunstwerken.
  Mss nog safari kaliber, mocht ik die olifant of die zogezegd losgebroken panter of andere exotische dieren die wandelaars menen te zien mocht tegenkomen.

  • Jachtwachter schreef:

   Jullie zijn mannen van mijn hart. Zo mag ik het weten. Vroeger had ik er veel meer dan nu, maar wegens economische recessie -zeg maar jeugdige domheid- heb ik er een groot aantal moeten verkopen (je bent jong en je wil wel wat, maar de wijsheid volgt niet). Die wilde jaren zijn ook reeds 35 jaar voorbij, dus. Nu wens ik nog enkel wapens te kopen die mij aanstaan en ook een zekere emotionele waarde hebben, dus bestaat mijn huidige collectie gladlopen uit :
   1. een Lord Mount Stephen (1887);
   2. een Nicolas Pieper (1906)
   3. een Jean Falla (1924)
   4. een Laurona juxta (1970)
   5. een Laurona juxta (1971)
   6. een laurona juxta (1978)
   7. een Baïkal superposé gemaakt te (hou U vast) Cocoa Florida (1982)
   Moest ik de centen hebben dan zou ik mij liefst een Lefever en/of een Lyman Cornelius Smith kopen, maar ja… ! (Boss of Purdey is ook wat natuurlijk).Wat betreft de kogelgeweren heb ik een zekere voorkeur voor BRNO en CZ vooral gezien de duurzaamheid en betrouwbaarheid. De duitse merken zijn fantastisch, maar spijtig genoeg dikwijls onbetaalbaar. Ik had dus vroeger in mijn collectie een H&H express juxta (in 375 H&H), maar moest die verkopen (snif).

  • adolo schreef:

   Dag Tommeke,
   Ik heb nog enkele wapens te koop, weet Jij een adres of locatie waar ik ze te koop kan zetten?? (sommige nieuw,zowel kogelgeweer als handvuurwapen)
   Groeten,Louis Janssen

 • Tommeke_112 schreef:

  Adolo, goeie vraag.
  Ik denk dat het uithangen in een schietstand mss nog geen slecht idee is nee? Ofwel bij wapenhandelaar. Andre De Rocker uit Lokeren verkoopt soms zo wapens. Natuurlijk zal hij wel een percentje vragen. maar terecht in mijn ogen :).
  Jachtwachter je hebt heel wat gladloopwapens waar ik nog nooit van gehoord heb :p.
  Ik ga ze zeker eens opzoeken, benieuwd naar hoe ze eruit zien :).
  Van die H&H vind ik het ook zeer jammer.

 • Tommeke_112 schreef:

  Wat mss fijn zou zijn voor de site is als leden foto’s konden uploaden van hun jachtwapens. Mss een leuke tip voor de uitbreiding van de site?

 • Bertje22 schreef:

  Ik heb (met succes) verschillende wapens verkocht via advertentie op http://www.wapenadvertenties.nl . In nederland is de wet op wapenverkoop of tenminste op het adverteren erover iets soepeler als hier. En het is een site die veel door Belgen wordt gebruikt.
  Succes

Laat een reactie achter