fbpx Skip to main content
search

De vogel van de maand is duidelijk de Koekoek.
Als één van de laatste zomergasten arriveert hij ongeveer rond deze periode en is een maand later weeral terug.

Koekoek Fenologie

Koekoek trekroutes

Broedparasiet

Speciaal is alleszins zijn gedrag als broedparasiet. Er zijn ook nog die hun eieren leggen in vreemde nesten. Eendachtigen, zwaluwen, de huismus, de spreeuw en de roek, zijn soorten waar wijfjes proberen een of meer eieren in een nest van een soortgenoot of van een nauw verwante soort te leggen. Deze wijfjes broeden zelf echter ook, en de soorten zijn niet afhankelijk van dit gedrag. De Koekoek is de enige broedparasiet in Europa die niet zelf broedt, en er dus wel afhankelijk van is.

Trekgedrag

Apart is ook zijn trekgedrag. Via een Europees project worden Koekoeken gevolgd tijdens hun trek naar Afrika en terug – bto.org.
Eén specifieke vogel volgde in 2012 volgende route: vertrek uit Congo, om via Kameroen, Togo en Ghana Ivoorkust te bereiken. na het doorkruisen van de Sahara belande hij in Italië. Vervolgens trok hij in één ruk door naar Engeland, om daar begin mei terug thuis te belanden.
Begin maart 2013 dezelfde vogel terug vanuit Congo. Kameroen werd de eerste halte. Vervolgens Nigeria, Ghana, de Sahara en Noord-Algerije. Zijn volgende halte in Italië lag een stuk noordelijker dan die van het jaar voordien en hij trok ook onmiddellijk door naar Midden-Frankrijk. Het slechte weer hield hem wat op rond Parijs, deed hem ook even in België belanden.
Duidelijk een andere route dus!

Broedgedrag

Ook specifiek is het broedgedrag van deze Koekoek. Vorig jaar arriveerde hij mid-mei en was reeds terug weg naar zijn wintergebied rond mid-juni. Minder dan een maand dus.

Fenologie

Fenologie

Op de overigs uitstekende, maar vooral mooie website vogels van belgie staat een uitgebreid overzicht van de fenologie (aankomst, vertrek en verblijfsperiodes) van de meeste broedvogels en wintergasten.
 

Koekoek

Koekoek (groot) en Karekiet (kleiner)


Laat een reactie achter