fbpx Skip to main content
search
Jachtopleiding

Jachtexamen – Praktijk

By juli 19, 20122 Comments

Met nog ongeveer 3 weken te gaan tot het Praktijkexamen willen we de Aspirant jagers ook steunen in dit laatste onderdeel van de lange weg naar het Jachtverlof.

Wapens Praktijk

Voor de praktische elementen (Veilige omgang en Schietvaardigheid) is oefenen de boodschap. Reken op een 1.000-tal patronen voor hagelschieten en 2 à 3 sessies kogelschieten.
Het Hunting supportmateriaal voor de Praktijkopleding bestaat uit:

 
Hierbij nog wat wijze raad en praktische tips van geslaagden van vorige jaren:

Simulaties

Simulatie weersomstandigheden

Het examen gaat door, goed of slecht weer, voor en namiddag. Ga dan ook eens oefenen op een regendag, met pull en dikkere jas. Met een pet of hoed. Maar ook eens op een latere namiddag als de zon, althans in Ruisbroek, recht in je gezicht schijnt.

Simulatie Stress

Doe gerust een aantal wedstrijdjes met enkele andere uit de opleiding (met een inzet). Dit verhoogt de stressfactor tijdens het oefenen. Die stress heb je zeker ook op het examen. En zet je ook maar eens bij die groep sportschutters die bijna niets missen. Dan geraak je gewoon om met “vreemden” toch correct te blijven concentreren.

Simulatie Examen

Op het examen worden doorgaans 3 inkomende, 3 dwarsende, 4 uitgaande clays geschoten. Inkomende en uitgaande kan eventueel nog wisselen 3/4 of 4/3, zelden zijn er meer dan 3 dwarsende. Simuleer dan ook deze sequentie tijdens één van je oefensessies de paar weken voor het examen. Dus 3 rechts (inkomend), 3 midden (dwarsend), 4 links (uitgaand).
 

Planning

Qua planning volgende richtdata:

Eind juni

Eind juni zou je toch zekerheid moeten hebben bij de inkomende (minimum 8/10) en bij de uitgaande (7/10). En pas als je hier dit niveau bereikt echt gaan oefenen op de dwarsende.

Mid juli

Nu zouden de inkomende bijna niet meer te missen moeten zijn (enkele keren 10/10), zekerheid bij de uitgaande (enkele keren boven 8/10). Bij de dwarsende mag je nu je tijd en kruit gaan verschieten (je kan zeker 5/10 halen bij het hagelschieten zonder één dwarsende te raken).

Eind Juli

Zoals hierboven, beter letten op de simulaties van de examendag (stress, weersomstandigheden) dan het schieten zelf.
Deze planning: zonder enige vorm van garantie (als je nu verder gevorderd bent) of teleurstelling (als je nog niet zo ver staat). Oefenen is en blijft de boodschap.
 

Het Examen

Gezien de identificatie van verschillende elementen (lopen, nummers, patronen, kogels, …) gelieve (lees)bril en/of vergrootglas niet te vergeten.
Eventueel ook zonnebril en/of regenkledij (jas, pet, …) en de gehoor “potten”.

2 Comments

 • Inneke Kesteloot schreef:

  Hoi Jan en alleman,
  ook dit jaar een goede support naar praktijk toe?
  praktische tips,… Om de slaagkans te verhogen?
  Groetjes en succes aan degene die de theorie nog moeten doen!

 • tom1960 schreef:

  als je na de lectuur nog vragen hebt over het praktisch examen , kan je het best terecht bij mensen die geslaagd waren vorig jaar . Ik heb een hele reeks tips aan de beheerder van deze site bezorgd , maar je kan me ook contacteren via deze site .
  Groeten , Tom

Laat een reactie achter