fbpx Skip to main content
search

Het eerste Kievitsei is dit jaar het vroegst ooit gevonden, op 28 februari. Drie dagen vroeger dan het vorige record.
Late lente, zoals 2013. Vroege lente, of eigenlijk geen winter, zoals dit jaar.
Kievitten zijn hierin vandaag onze wetenschappers.

Eerste Kievitsei

Kievitsei

Vinddatum eerste kievitsei

Zij zijn één van de eerste broeders, vroeg in de lente. Dit jaar werd het eerste kievitsei gevonden op 8 maart. Maar dit is toch een dikke 12 dagen vroeger dan in 2013. Het eerste kievitsei in Friesland is twee dagen later gevonden.
In Nederland is het een traditie om het eerste Kievitsei te vinden, vooral dan in Freisland. Kievitseieren rapen is in Nederland verboden, maar in Friesland wordt hier een uitzondering gemaakt, met een maximum van 15 eieren per persoon. Het eerste gevonden ei wordt aangeboden aan (de commissaris van) de Koningin.
Uit de langjarige trend blijkt dat kieviten steeds eerder zijn gaan leggen en die trend wordt niet “verstoord”door een eenmalige vroege of late vondst.
Het eerste kievitsei is de afgelopen honderd jaar steeds vroeger in het jaar gevonden. Aanvankelijk kwam dat door intensivering van de landbouw, tegenwoordig is de klimaatverandering een mogelijke verklaring.

Trekgedrag Kievit

Bijzonder ook aan de Kievit is dat, alhoewel hij zo vlug mogelijk wil broeden, toch niet echt houdt van vrieskou. Dit is ook te begrijpen, om zijn eten te vinden moet hij met zijn snavel in de grond kunnen, en bij vrieskou lukt dit niet zo goed. Dus volgt hij de grenslijn tussen dooi en vriezen bij zijn trek naar het Noorden.
Nu nog wachten op de eerste zwaluw om de lente te maken.
Hieronder nog een uittreksel van de toespraak bij de “Keuring van het ei”, bij de toespraak van de late vondst in 2013.

“Normaal mag ik de magische woorden uitspreken dat het nu lente is in Fryslân. Nu zeg ik: ooit zal het lente zijn. Om maar met een Amerikaanse dichter te spreken: de eerste dag van de lente is één ding, de eerste lentedag is iets anders. Daar kan soms wel een maand tussen zitten. Houd moed!

Laat een reactie achter