Elke eerste van de maand normaal onze rubriek over de Revierverzorging. Dit past in onze afdeling hunting.be tips en wordt daar dan ook bijgehouden (hunting.be tips).
Met dank aan Paul Wyndaele, auteur van het boek Blijvend Jagen.
Voor Juli is het zaak de natuur zijn werk te laten doen, en is er weinig interventie nodig. Het weinige dat we kunnen doen vatten we hier samen.
Kleinwild
De kuikens en donsjes zijn nu reeds flink gegroeid en hebben veren. De zonnewarmte is nu een weldaad voor het kleinwild. Echter, bij warm weer hebben we, voor waterwild, kans op botulisme. Dit komt voor bij stilstaandwater boven 20°. Indien je dit vaststelt, actie!. Regelmatig, dagelijks, de kadavers ophalen, best met handschoenen en laarzen, en beter ook zonder hond. De kadavers goed verpakken en laten ophalen door een destructiebedrijf.
Blijven bijvoederen is nu noodzakelijk, maar vooral zorgen voor drinkwater. Dit voor het vederwild, maar ook voor de Hazen. Als voer gebruiken we de, in november opgeraapte eikels, eventueel dorsafval. Nu ook voor het tussenseizoen het zaaigoed bezorgen aan de bereidwillige landbouwers voor de groenbemesting.
Grofwild
De kitsen verliezen nu hun witte vlekjes en worden sterk groter. Midden juli hebben we de bronst reeds. Terwijl de geiten gecharmeerd worden door de bokken, laten ze hun kitsen achter in de dekking. Als je weet wanneer er gemaaid word in je reeën gebied, kan een rondje met de staande hond natuurlijk geen kwaad. De bronst gaat samen met nogal wat geloop en heen weer rennen. Een aantal extra vluchtwegen aanleggen of openingen maken door braamstruiken kan natuurlijk nooit kwaad.
Veldwerk
Om valwild te vermijden maaien we trechtervormige inhammen in de bermen langs de wegen. Dit laat toe kleiner wild lopend de weg te ontvluchten. Indien aanwezig de Ree speigels nakijken.
Uitrusting
Tijdende komende vakantiedagen kunnen we wat groter veldwerk aanvatten: Nakijken en herstellen van brugjes over enkele beken, overstaptrapjes over prikkeldraad, en eventueel de hoogzitten onder handen nemen. Boven voederbakken of drinkbakken plaatsen we spiegels om de predatoren af te schrikken.
Predatoren
Gezien het aanpassingsbesluit, dat sinds een paar weken ook in werking is getreden, kunnen we nu “enigszins” optreden tegen één van onze ergste predators, de Vos. Want het zogen is nu gedaan en de moervos is nu op stap om de jonge welpen te leren jagen.
Het boek met een volledig jaaroverzicht van de Revierverzorging op de website van [adrotate banner=”9″]