fbpx Skip to main content
search

Wat later dan gewoonlijk, maar er is in de zomermaanden dan ook niet veel te doen.
Alle info over revierverzorging op de aparte Pagina Tips – Revierverzorging.
In Augustus moet het warm en droog zijn. Té is in beide gevallen niet goed. Goed weer met wat neerslag is goed voor Jachtheer en boer.
Kleinwild
Alhoewel er voldoende voedsel (granen, bessen, dierlijk voedsel) aanwezig is, kan bijvoederen zeker helpen. Al is het maar om het kleinwild in het eigen revier te houden. Maar vooral ook zorgen voor drinkwater. Dit voor het vederwild, maar ook voor de Hazen. De Hazen hebben nu normaal hun laatste worp. Voor de tweejarige moeren is dit mogelijks hun vierde en grootste worp.
Grofwild
Met de aanvang van augustus zitten we bij het Ree volop in de bronst. Wacht een warme, snikhete dag af, en ga het revier in om fiepende geiten en drijvende bokken te zien. Terwijl de geiten gecharmeerd worden door de bokken, laten ze hun kitsen achter in de dekking. Als je weet wanneer er gemaaid word in je reeën gebied, kan een rondje met de staande hond natuurlijk geen kwaad. De bronst gaat samen met nogal wat geloop en heen weer rennen. Een aantal extra vluchtwegen aanleggen of openingen maken door braamstruiken kan natuurlijk nooit kwaad. Eind augustus, na de bronst, is iedereen in Reeënland uitgeput, het werk is gedaan. En dus beginnen ook de territoriumgrenzen te vervagen. Hierdoor zien we nu Reeën opduiken op minder gekende plaatsen.
Kijk ook nog eens naar de video (zie maand Mei) met meer tips & tricks om maaislachtoffers te voorkomen.
Veldwerk
We blijven de paadjes en wegen kort. Om te voederen, maar ook om de juveniele dieren een droogplaats te geven na een regenbui. Een kleine moeite, maar zo nuttig voor het opgroeiend wild. Deze plaatsen en de omliggende dekking groepeert dan wel het kleinwild maar trekt ook de predators aan. Spiegelbollen en spiegels op de voederbakken helpt hier. Door het spiegeleffect denken de roofvogels dat het territorium reeds ingenomen is en vliegen af.
Uitrusting
Tijdende komende vakantiedagen kunnen we wat groter veldwerk aanvatten: Nakijken en herstellen van brugjes over enkele beken, overstaptrapjes over prikkeldraad, en eventueel de hoogzitten onder handen nemen. Boven voederbakken of drinkbakken plaatsen we spiegels om de predatoren af te schrikken.
Eventueel bij de landbouwers langsgaan om hen het nut van wildredders uit te leggen en, cfr hierboven, een wildvriendelijke maaitechniek te tonen.
Predatoren
Gezien het aanpassingsbesluit, dat sinds een paar weken ook in werking is getreden, kunnen we nu “enigszins” optreden tegen één van onze ergste predators, de Vos. Want het zogen is nu gedaan en de moervos is nu op stap om de jonge welpen te leren jagen.
Hierbij de versie van Arnold Van der Wal, wijlen hoofdredacteur van de Nederlandse Jager:Ik ben er meer en meer van overtuigd dat onze inspanningen om Vossen kort te houden geen enkele invloed hebben op de populatie ! Het Jagen op een verstandige manier doet aan de populatie van geen enkele diersoort schade, dus … laat ons rustig verder jagen !

Laat een reactie achter