fbpx Skip to main content
search
Jachtopleiding

Jachtexamen Praktijk – nabeschouwingen

By augustus 13, 20134 Comments

Na de vele reacties op de sites, wat input van enkele waarnemers en ook navraag rond reglementering bij het ANB volgende nabeschouwing bij het Praktisch Examen.

Geslaagd of niet

Dit is de grote vraag. En inderdaad, direct na de proeven de punten en evaluatie zou duidelijker zijn.
Maar dan zou er ook bijna geen mogelijkheid zijn van “deliberatie”. Die jaarlijks bij het Theorieexamen, maar ook Praktijkexamen plaats vindt. Daar worden alle twijfelgevallen en ook ingediende klachten nagekeken. En dit voor alle examinatoren om dan de beoordeling zo gelijk mogelijk te maken.

Deelbewijzen

Qua procedure is het nog steeds dat je alleszins de Veilige Omgang door moet komen. Dus als je mag gaan Hagelschieten heb je alleszins de eerste proef doorstaan. De twee andere proeven Hagelschieten en Kogelschieten zijn onafhankelijk. Je kan dus falen voor Hagel, maar toch slagen voor Kogel. De Deelbewijzen bij slagen blijven 3 jaar geldig.

De Statistieken

Qua cijfers volgende statistieken, waaruit blijkt dat uitsluiting (Onveilig handelen, cfr Artikel 10) de grote boosdoener is:

  • Veilige Omgang: 30% niet geslaagd waarvan de grote meerderheid, een 100-tal, door uitsluiting, slechts 10-tal door onvoldoende punten;
  • Schieten: hier geen uitsluitingen, en slechts weinig niet geslaagd door onvoldoende punten (Hagel – 10 %, Kogel – 5 %);

 

Van onze verslaggever ter plaatse

Of eerder onze verslaggevers, gezien de meer dan 25 reacties van deelnemers:

Er zijn vier tentjes

Gedurende het ganse examen waren er, afwisselend:

  • in twee tentjes invertorchokes die ontbraken (1 van de twee) of wel losstonden
  • ook was er regelmatig een obstructie in één van de lopen
  • ook het niet veilig betreden van de hoogzit heeft wel wat koppen gekost

Alles met als resultaat, de uitsluiting.
Door de wijziging van het reglement – aftrek van twee punten indien men niet kan laden of ontladen (wat vroeger een uitsluiting was) – hebben toch heel wat kandidaten spijtig genoeg deze “fout” gemaakt.

Het parcours

Het parcours is al jaren het zelfde

  • Duif vooruit – duif achteruit – duif over water – drijfjacht;
  • Alle mannetjes stonden zichtbaar (aan de spoorweg werden er geen meer gezet);
  • Duif vooruit – in de richting van de clay staat het mannetje goed zichtbaar en dit de ganse dag;
  • Duif over water – deze zwaaide laag en naar links – indien het mannetje er stond vloog de clay richting mannetje;
  • Duif bij drijfjacht – het mannetje staat altijd zichtbaar;
  • Duif achteruit – bij het afdraaien kan men het links niet zien staan – het is echter wel duidelijk zichtbaar indien men de duif achteruit krijgt

Dus normaal gezien kan men dit parcours vlekkeloos lopen en heel wat punten verdienen.

Nieuw Artikel 10

Wat nieuw was is bij art 10§1 “inclusief de silhouetten” – zie ook ons nieuwsitem.
Na het nemen van de hindernis kan het zijn dat er een mannetje stond, indien parcours A staat dit op 4 meterr echt voor Uw neus – indien parcours B staat het heel wat verder en hier zou men kunnen missen.
Dit werd in de namiddag van de eerste dag al goed doorgebriefd en hier namen de kandidaten het zeker voor het onzekere en sloten ze het geweer in de richting van de bosjes – wat correct is.

Passief gedrag

Tot voor een paar jaar kon je het examen doorkomen zonder één schot te lossen. Dit is de laatste jaren niet meer mogelijk en dienen er effectief een aantal punten verdiend te worden door effectief te schieten. Indien men tijdens de vier mogelijkheden om te schieten passief is en niet handelt verdient men geen punten. Bij elke correcte handeling bij een clay kan men 3 punten verdienen
Ook kan men schieten zo lang de clay vliegt-bij enkele twijfelaars schoten ze nog toen de clay al lag.
Ook wordt er in de richtlijnen duidelijk gemeld dat andere levende personen geen deel uitmaken van de oefening. Enkelen schoten niet, omdat deze personen nog in het zicht waren en dit dan met puntenverlies.
Het IJO geeft herhalingslessen waar het parcours helemaal doorlopen wordt. Een jachtdag meemaken of eens op bezoek gaan bij een WBE of een gekend jager leert je natuurlijk ook veel (veilige) omgang met een wapen in een jachtomgeving.

Afstanden

Dit zijn de quick-wins. Mits enige oefening kan je hier scoren. Vooral de marge van 20 % is hier ruim.

Evaluatie Veilige Omgang

Bij uitsluiting weet je direct wat er fout was en stopt het Praktijkexamen.
Dit jaar waren er merkelijk meer die te weinig punten hadden om te kunnen gaan schieten, dit te wijten aan passief gedrag, slechte schatting van de afstanden en punten verlies (-2) bij manipulatie van de wapens.

Hagelschieten

Bij het clay schieten is het de stress die de doorslag geeft. Vandaar ook onze suggestie om deze stress situaties vooraf bij de voorbereiding in te bouwen en te testen.
Opgemerkt blijft hier dat men de chokes bij aanvang niet controleert en/of de lopen bij elke voorbereiding van een schot.  Dit met aftrek van 1 of 2 punten.
 

Slotreactie

En na dit alles zijn er blijkbaar Aspirant Jagers die de tijd nemen om ons fijn te bedanken.
Aangenaam is dat.
En ‘uit de grond van m’n hart’ : bedankt voor alle nuttige info en vragenmodules hier op de site, ze zijn een énorme hulp geweest. Zonder hen was ik wellicht niet geslaagd, dus erg bedankt.
Keep up the good work!
 
At_Your_ServiceEn daarvoor doen we het.
Langzamerhand wordt Hunting ook nog een aangename ontmoetingsplek voor de Jagers.

4 Comments

  • Bosman Guy schreef:

    Hallo, graag mijn reactie op het examen hagelschieten. Er is tijdens de voorbereiding meer dan genoeg aangedrongen dat je voor het laden steeds de lopen moet controleren en jullie herhalen dit nog eens hierboven bij de nabeschouwing. Groot was dan ook mijn verbazing dat wanneer ik tijdens het schieten mijn lopen nakeek te horen kreeg van diegene die de claywerper bedient dat dit niet meer nodig was !!!
    Dit vind ik echt niet kunnen.

    • dobi schreef:

      @BosmanGuy:
      Ik heb identiek hetzelfde voorgehad. Na het schieten van mijn eerste clay (inkomende) zei de begeleider van het Ijo toen ik mijn lopen controleerde dat ik dat nu niet elke keer opnieuw moest doen, het is hier geen veilige omgang zei hij ook nog.
      Door achteraf hier te lezen dat er punten afgetrokken worden voor het niet door de lopen kijken ben ik nu wel aan het twijfelen of ik er door zal zijn.
      Probleem is vooral dat ik niet meer weet of ik elke keer door de lopen heb gekeken zoals ik gewoon was te doen of dat ik doordat hij zei dat het niet moest, het niet gedaan heb.
      Zijn er nog die dit voorgehad hebben?

      • canardouze schreef:

        Bij het hagelschieten wordt er gezegd:
        “neem en wapen en vanaf hier begint de proef”.
        Bij het nemen van het wapen wordt het geopend, door de lopen gekeken en de choces gecontroleerd.
        Tijdens het hagelschieten dienen de choces niet telkens gecontroleerd te worden.
        Als dat een geruststelling kan zijn.

  • vanpeteghem schreef:

    ja je moet er maar niet intrappen hé das een van die boogie traps die ze in bouwen
    om te zien of je wel goed in je hoofd bent, das zoals op de jacht , als een “jager”
    dit of dat zegt dat je het ook moet doen …..

Laat een reactie achter