Volgend bericht van de site van het ANB.
Vanaf donderdag 8 november 2012 wordt de bestrijding van everzwijnen in de overheidsdomeinen rond het Vloethemveld in Zedelgem opgevoerd.
Geen nieuwe schadegevallen, wel grotere kans op jachtsucces. Begin september kondigde het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) aan dat ze de nodige maatregelen zou nemen om de populatie everzwijnen in de omgeving van het Vloethemveld, een groene buffer van bijna 300 hectare ten westen van Brugge (Zedelgem en Jabbeke), onder controle te houden. Sinds september zijn er 12 everzwijnen geschoten.
In opdracht van de minister worden bijkomende maatregelen genomen om nieuwe schade door everzwijnen te voorkomen. De herfst- en winterperiode leent zich beter tot het jagen op everzwijnen. In het late najaar en de winter is de zichtbaarheid door het vallen van de bladeren een stuk groter, wat de kans op jachtsucces verhoogt. Ook de meeste landbouwgewassen zijn van het veld waardoor ook daar de schuil- en voederplaatsen verdwijnen.
Bestrijding opvoeren. Vanaf donderdag 8 november 2012 zal de bestrijding van everzwijnen in de overheidsdomeinen dan ook opgevoerd worden. Hiervoor heeft het ANB de nodige afspraken gemaakt met de Wildbeheerseenheid (WBE) Houtland en met de aanpalende jagers.
Vandaag zijn er door de aanpalende jagers 7 hoogzitten (jachtkansels) geplaatst aan de rand van het domeinbos Vloethemveld. Het ANB heeft hiervoor een afwijking toegestaan aan de aanpalende jachtrechthouders. Hoogzitten dienen volgens de huidige wetgeving immers op minimum 200 meter van een overheidsdomein te worden gezet. Het ANB plaatste zelf bijkomend 4 hoogzitten op haar gronden. Hiervan zullen er 2 bemand worden door leden van de WBE en 2 door personeel van het ANB. Om de kans op afschot te vergroten is er een overeenkomst tussen het ANB en de WBE Houtland om alle hoogzitten minstens 2 dagen in de week op hetzelfde tijdstip te bemannen. De hoogzitten staan op terreinen die niet voor het publiek toegankelijk zijn om de veiligheid van de wandelaar niet in het gedrang te brengen. Het resultaat van deze aanpak zal tegen het einde van het jaar geëvalueerd worden.
Het ANB klaagt steen en been dat ze geen personeel hebben om de hun geeigende taken uit te voeren, je moet eens proberen de toezichthoudende ambtenaren uit hun luie zetel te halen bij eventuele stroperij, geen personeel, te veel zieken en absoluut geen tijd ! Hier hebben ze schijnbaar wel 2 personeelsleden in overschot om bedoelde hoogzitten 2 dagen per week te bemannen, op kosten van de gemeenschap !
De jagers doet dit uit maatschappelijk oogpunt, vrijblijvend en uit zorg voor schadebeperking aan landbouwgewassen, bijkomend helemaal GRATIS.
Schijnbaar is de jagerij geen betrouwbare partner die gecontroleerd moet worden ?
Welke grootwildervaring hebben deze ANB ambtenaren, zijn zij geen gevaar voor de veiligheid ?
Gaat het ANB in de toekomst de jacht overnemen,betaald met gemeenschapsgelden ???
Ik heb zo wel mijn bedenkingen met dergelijke regelingen.