fbpx Skip to main content
search
Winchester Longbeard

Winchester Longbeard

We hadden reeds enkel speciale hagelpatronen – Hagel Kalibers en Patronen. En vonden er recent nog een nieuwe – Winchester Long Beard XR.
Dit patroon is specifiek ontworpen voor de (Amerikaanse) jacht op Kalkoen, vandaar de Long Beard, gezien de mannelijke exemplaren (gobblers) vrij grote kinlellen hebben.
De jacht op kalkoenen wordt niet zoals bij ons Veerwild, vliegend, geschoten, maar eerder gelokt met geluiden en dan stilstaand geschoten op een afstand tussen 40 en 60 meter. Voor deze jachtwijze is dan ook een speciaal patroon nodig om mikkend maar op grotere afstand te treffen. De kleine spreiding wordt hier gerealiseerd door een zeer lange prop en, dit is de vernieuwing, door de hagelkorrels te binden met hars. Tevens is de loodhagel is gecoat met koper.
Deze twee technieken zorgen voor een aantal technische voordelen.
De lange prop houdt de hagel langer bij elkaar en zorgt voor kleinere spreiding.
Het hars zorgt vooral voor een betere verdeling van de druk bij de ontsteking. Bij normale patronen worden de korrels, het dichtst bij de patroonvoet, vervormd door de plotse druk van de ontsteking. Deze vervormde hagelkorrels hebben dan ook vrij vlug de neiging om de hagelbundel te verlaten. Hier is er minder vervorming en dus ook een regelmatiger vlucht, gezien de meeste korrels nog een ronde vorm behouden.
 
Longbeard Hagel

Longbeard Hagel

Update

Ondertussen via onderstaande comment een update. De Long Beard zijn eerder de veren die op haren van een baard lijken bij de mannelijk kalkoen. Blijkbaar wordt dit soms bijgehouden als trofee.

Turkey long beard PENTAX Image

6 Comments

 • Geachte
  Wilde kalkoenen worden meestal bejaagd met kaliber 10 ( goose gun)
  En wil nog wel eens zien dat je op 60 M met u cal 12 een Kalkoen kunt strekken
  Groeten
  De Smedt J.J.

 • Jachtwachter schreef:

  Jean-Jacques, ik geef U groot gelijk, want 60 m lijkt mij vrij ver. Met een kaliber 10 misschien, maar ik heb zo mijn twijfels, want ik heb er al eens mee geschoten in een niet verder genoemd land. Zooo fantaschtisch was dat dus ook niet, behalve de terugslag. Maar op 50 m ging mijn beest toch eventjes liggen (en het was een tamme, dus géén wilde want die zijn misschien groter). Ik wil het toch nog wel eens proberen met die munitie, ge weet maar nooit met die Amerikanen.

 • verschaeren jan schreef:

  Long beard heeft niks te maken met de lellen van de kalkoen maar met de lange ¨pluim¨die voor aan de aanzet van borst en nek bij de mannelijke dieren aanwezig is!!

 • willem schreef:

  Ik wil ze wel eens proberen op de ganzen want die worden steeds slimmer en gaan steeds hoger vliegen.
  Je hoord de hagel er op slaan maar ze komen niet beneden. Misschien met deze hagel wel

  • siger schreef:

   Wees gerust het werkt het is dan ook lood, en in een cal 10 zal het zeker werken maar die manier van laden is al lang bekend (uitvoerig beschreven in het boek, shotguns van ELMER KIEHT NRA uitgave van 1946 (in mijn bezit) alleen werd er een zeer hard kaarsvet gebruikt. Amerikanen experimenteren graag. MET WEIDELIJKE GROET

Laat een reactie achter