fbpx Skip to main content
search
Wapens

Hagelpatronen – Specials

By november 19, 20124 Comments

Samen Sterk, en en met enkele weten we meer dan alleen.
Van een zeer opmerkzame lezer kregen we een aanvulling op onze reeks speciale hagelpatronen.
De Tir Extrem, van Mary Arms, heeft dezelfde eigenschappen als de besproken 100-metri.
Door gebruik te maken van een speciale prop, een soort omgekeerde Cup, geeft dit patroon pas een redelijke spreiding vanaf 100 meter. Ideaal dus om op lange afstand wild aan te spreken.
Tevens vonden we de verdelers in België van deze speciale patronen:

100-Metri

Armurerie Jean de Nivelles
Mr. J. Loppe
Rue de l’Eglise 16
Marbais – Marbisoux
armjdenivel@skynet.be

Tir Extrem

LUXARM
Bredabaan 507A
2930 Brasschaat
Tel.: 03/652 06 15
luxarm@skynet.be
Wapenhandel Baus
Sint-Truidersteenweg 473
B-3840 Hoepertingen – Borgloon
012/74.12.73
bausguns@skynet.be

Tir Extrem

 

4 Comments

 • gerits schreef:

  op 80a 100 meter schiet je niet met hagel .wel met de kogel..

 • e.g. schreef:

  Zou handig zijn voor op de Ganzen. Maar met deze afstanden moet je ze behandelen als een kogel. Niet als hagelpatroon.

 • anton lozekoot schreef:

  waarschijnlijk met cylindrische chokes verschieten?

 • 44r schreef:

  Ik vrees dat zoiets voor een groot stuk een marketingverhaal is, net zoals bvb. die gemengde hagel waar Mary Arms ook voor gekend is. Nu ken ik iemand die deze Extremes in de praktijk heeft uit getest en slecht bevonden. Als ik me nog goed herinner zaten er welgeteld 5 gaatjes in zijn cibel op 100 m NA 20 SCHOTEN! Welk beestje heeft een hitzone van 50×50 cm en sterft van 5 bolletjes hagel + blijft lang genoeg staan om er 20 keer op te schieten?
  Wil je extreme ver met hagel, dan kijk eens over de plas, daar zijn dacht ik nog wedstrijden hiervoor. En zij gebruiken hiervoor een pompgeweer met een loop van 4-5 m!
  Ik kan me moeilijk indenken dat een kleine fabrikant als Mary Arms zich gaat richten naar zo’n nice-markt.
  Wanneer je een hagelpatroon wil (her-)laden om een kleine groepering te krijgen, dan is de keuze van de wad belangrijk, de uniformiteit en perfecte rondheid van de HARDE hagel zeer belangrijk, ga je de holtes tussen de hagel opvullen met bvb. ingetrilde bloem en ga je de hoeveelheid kruit VERMINDEREN, dus snelheid OMLAAG!
  Als de vertreksnelheid omlaag gaat, dan gaat men natuurlijk op 100 m niet meer energie krijgen…
  Je kan met een speciale insnijding (op eigen risico!) zelf wel een soort brenneke maken (zoek ’t net maar eens af) of je kan die staalhagelcartouche eens lang genoeg op de jacht meesleuren voor je’m gebruikt. Met een beetje tegenslag is dan alle hagel aan elkaar geroest en krijgt die hagelprop trefmogelijkheden op 4-500 m. Niet zeggen dat ’t niet gebeurt, want een vriendin was op de schietstand de spreiding aan’t testen van verscheidene staalhagelpatronen. Cibel op zowat 25 m. De kleinste spreiding gaf een Rottweil met 1 gat van zowat 2 cm diameter! Ze heeft dit niet kunnen herhalen. De enig logische uitleg is dat van die patroon alle hagel in 1 prop aan elkaar geroest was.
  Die plotse overgang van lood naar staal heeft de industrie wel wat verrast, hopelijk komen dergelijke dingen in de huidige patronen niet meer voor, maar ’t kan geen kwaad om dit fenomeen wel in ’t achterhoofd te houden bij de veiligheidsregels.

Laat een reactie achter