fbpx Skip to main content
search
Geen categorie

Hagelkaliber – .410

By januari 15, 20134 Comments

In het Nederlands gebruiken we het woord Kaliber voor zowel Hagel als Kogelwapens. In het engels is dit verschillend. Daar heeft men over “gauge” voor Hagel en “bore” voor Kogel.
En, welnu, het Hagelkaliber .410 is eigenlijk een Kaliber voor hagelpatronen, maar uitgedrukt in “bore”, zoals Kogelpatronen. De afmeting is .410 Inch of omgerekend 10,4 mm. Indien we de .410 zouden willen uitdrukken in Hagelkaliber (gauge) zou dit ongeveer een kaliber 67-68 zijn.
Het .410 kaliber wordt soms gekozen voor starters of jongeren, gezien de zeer geringe terugslag. Het gebruik blijft doorgaans beperkt tot de kleiduif discipline “Skeet” en af en toe voor het “schieten” van konijnen of stilzittende vogels.
Op bijgaande foto een wel zeer grote diversiteit van hagellading. Waar meestal enkel de hagel met FN nummering 7 tot 9 gebruikt wordt.
Een volledige reeks bijzondere kalibers zoals Canardouze of Gladloop kogels op onze pagina Hagelkalibers.

.410 ladingen

4 Comments

 • Driessen schreef:

  Mag het kaliber .410 gebruikt worden voor de jacht in Vlaanderen ?
  mvg,
  JD

 • 44r schreef:

  Jij hebt NU gelijk Ludo, maar in 2013 was dat nog niet het geval!
  Trouwens: .410 = cal 36 = 12 mm, allemaal andere namen voor hetzelfde beestje. En je moet oppassen met de veralgemenen. Zo was bvb. cal 36 of de .410 al langer toegelaten in Wallonië, maar niet voor het gebruik met een slug of “brenneke”. En je weet tevens dat in Vlaanderen geen loodhagel meer mag gebruikt worden voor de jacht, hetgeen dit kleine caliber erg benadeelt. Heb jij deze kleine patroontjes al gezien met staalhagel? Gelukkig heeft dit kleine caliber nogal wat voordelen. Zoek maar eens op Google naar herladen met 9,3x74R hulzen of met hulzen van een .303 Brit. Dit caliber schaft nog veel uitdagingen en niet alleen bij’t gebruik op de duivenjacht.

Laat een reactie achter