fbpx Skip to main content
search
Wapens

Geweer aanpassingen

By mei 3, 201320 Comments

Vorig jachtseizoen hadden we het genoegen om met een aangename Jachtwachter te Jagen.
Niet meer van de jongste, maar geen fazant passeerde de lijn, geen konijn kwam uit de dekking of hij schoot raak. Te wijten natuurlijk aan zijn jarenlange ervaring in zijn eigen jachtrevier.
Maar groot was onze verwondering toen we zijn wapen te zien kregen. Door een ziekte is zijn dominant oog (rechts) blind en moest er dus met links geviseerd worden. Toch was het moeilijk om ook anders te schouderen. Dus rechts geschouderd, met links oog.
Hieronder ziet u het resultaat van een sterk staaltje vakmanschap.

Rechts geschouderd - links oog Hagelgeweer

Rechts geschouderd, links oog Hagelgeweer

Rechts geschouderd - links oog Kogelgeweer

Rechts geschouderd, links oog Kogelgeweer

20 Comments

 • Jan van den Assem schreef:

  Onwaarschijnlijk dat met de kogelbuks fazanten en konijnen worden geschoten . Inderdaad knap stukje vakwerk, maar verhaaltje aanpassen denk ik zo

  • Hunting schreef:

   Tijdens de kleinwildjacht werd het linkse geweer gebruikt, Hagelgeweer met grote, zeer grote, schranking.
   Rechts is het Kogelgeweer van deze man met een “offset” van de kijker.

  • Vanden Heede Michaël schreef:

   Beste Jan,
   Eerst goed kijken, dan reactie plaatsen. Het staat er zelfs onder ‘hagelgeweer’…. onder het linkse, en is ook zichtbaar een gladloop…

  • Debacker Frans schreef:

   Mag men wel op fazant (klein wild) met de kogel jagen ? Op konijn (overig wild) meen ik van wel.
   Mvg.
   FD

 • Langoor schreef:

  Van wanneer mag een jachtwachter op zijn revier fazanten schieten??of zelfs jagen.
  Ik dacht dat de wet heeft voorzien dat waar je beëdigd bent niet zelf mag mee jagen, alleen mag je verdelgen of de bijzondere bejagen toepassen.
  Een bijzonder veldwachter.

  • Hunting schreef:

   Zeer opmerkzaam.
   Maar dit was niet op zijn eigen Jachtgebied.

   • Niels schreef:

    “Niet meer van de jongste, maar geen fazant passeerde de lijn, geen konijn kwam uit de dekking of hij schoot raak. Te wijten natuurlijk aan zijn jarenlange ervaring in zijn eigen jachtrevier.”
    knipoog naar de reactie van Langoor

 • Hunter Luc schreef:

  Antwoord aan
  Mijnheer van den assem …….
  OOH …..wat ben jij spitsvondig en vermoedelijk ook specialist ballistiek ?????

 • Vanden Heede Michaël schreef:

  Gelet op het fragment hieronder heeft langoor wel gelijk 😉
  :”Te wijten natuurlijk aan zijn jarenlange ervaring in zijn eigen jachtrevier.”… ????

 • Indestege Vic schreef:

  Beste,
  Kunnen jullie me naam en adres van deze wapenmaker bezorgen? Ik heb een goede vriend die met hetzelfde probleem worstelt, nl. rechteroog functioneert niet meer.
  Mvg
  Vic Indestege

  • dirk ottoy schreef:

   t.a.v. de heer Vic Indestege
   Wij kennen ook iemand met hetzelfde probleem en deze persoon heeft al zijn geweren
   laten aanpassen bij Parthoens Sieberg 46 3770 Herderen tel 012 45 16 15
   Ik heb daar zelf een cal 20 laten maken (handgemaakt) en schiet er nu sedert 21 jaar
   zonder problemen mee.
   Good luck !!
   Dirk ottoy

 • jan verschaeren schreef:

  Zo zie je maar weer hoe er in de media verkeerde dingen gezet worden, zelfs in onze eigen lectuur, terwijl je van deze mensen toch wel enige kennis van de wetgeving zou mogen verwachten, de redactie gaat compleet de mist in en antwoord zich er nog dieper in, onkunde misschien??? En Langoor kan het weten want hij kent de jachtwet wel!!
  En misschien is dit wel de reden dat wij nooit ergens voor kunnen opkomen, maar ja onze groene vrienden ensceneren ook bepaalde omstandigheden om te filmen en op tv te vertonen als voor waarheid!!!

 • Aloys schreef:

  soms wordt er toch nodeloos gevit, enfin, volgens mij toch.
  Een bijzondere veldwachter (oftewel BV) mag inderdaad geen jachtrechten hebben binnen ’t gebied waarop ‘m is aangesteld en hij mag daar inderdaad niet jagen. Dus fazanten schieten is daar voor hem niet toegelaten, tenzij in gesloten tijd bij schade of dreigende schade en dus via bijzondere jacht als’t op een terrein is dat binnen zijn jachtveld behoort, of via verdelging wanneer ’t op een stuk is dat niet tot een jachtveld behoort.
  En natuurlijk kan zo’n oudere BV wel al jarenlange ervaring hebben opgebouwd met ’t hagelgeweer bij’t verdelgen van kraaien en eksters binnen zijn eigen gebied.
  En er mag inderdaad geen kogel gebruikt worden op de fazant, maar’t konijn (net zoals de vos en de houtduif) behoren tot de categorie “overig wild” en daar is naast de hagel ook ’t karabijn toegelaten met als specificaties de nominale diameter van 5,6 mm, ZONDER EISEN INZAKE MINIMUM ENERGIE! Dus voor die categorie mag onze kleine .22 Hornet gebruikt worden en zelfs zijn voorganger de 5,6×35 R Vierling.
  Waarmee ook gelijk de vraag is beantwoord of een jager met een Vlaams jachtverlof nog een .22 Hornet mag kopen op model 9 (let op: als’t toevallig toch een half-automaat is dan telt hier ook de begrenzing op ’t magazijn, voor een manuele repeteerder is dit natuurlijk niet ’t geval).
  En nee, dank zij die “oen” die, onder’t mom van stroperskarabijntje, de randpercussie heeft weggehaald uit de voor de jacht in Vlaanderen toegelaten calibers, mag hiervoor de .22 LR (en ook geen L of Short, zelfs geen 9 mm flobert) niet meer gebruikt worden.
  Dit betekent dat je, tenzij je zelf voorwaarden erbij denkt of andere situaties schept, er eigenlijk zeer weinig werkelijk verkeerde dingen in dit stukje stonden en dat de meeste opmerkingen die op deze bijdrage gemaakt werden eerder kunnen weggeschreven worden bij lezers met een kort lontje of lezers met een negatieve instelling. Heel de tekst is door een positief denkend mens helemaal binnen ’t legale verklaarbaar.
  En met mijn excuses als mijn eigen zinnen mogelijk nu wat te lang uitvallen, maar in korte zinnen iets verklaren over onze jachtwetten met al zijn uitzonderingen, is niet iedereen gegeven.

 • Aloys schreef:

  En nog een tip voor Langoor: er is een duidelijk verschil tussen waar een BV beëdigd werd en waar hij werd aangesteld. Beëdiging gebeurt meestal bij de plaatselijke vrederechter, aanstellen kan elders. Dus een BV zou perfect kunnen meejagen in de stad of ’t dorp waar ‘m beëdigd werd, als hij daar maar niet is aangesteld noch jachtrechten bezit.
  Het is trouwens zo dat door zijn beëdiging een BV de graad bekomt van O.G.P., Officier van de Gerechtelijke Politie. En hij blijft O.G.P. zolang hij beëdigd is, ongeacht de plaats waar hij zich bevindt.
  Dit heeft o.a. als gevolg dat een getuigenis van een BV heel wat zwaarder telt dan deze van een onbeëdigd persoon. Maar dit heeft ook tot gevolg dat wanneer een BV zelf betrapt wordt bij een overtreding, hij voor zijn straf mag rekenen op het dubbele tarief, gezien zijn voorbeeldfunctie.
  En je mag mij altijd corrigeren mocht ik hier ergens iets verkeerd gezet hebben. Ik sta altijd open voor een verbetering, hetgeen niet wil zeggen dat ik een voorstander ben van een be- of veroordeling, want wie nogal snel oordeelt stelt zichzelf dikwijls bloot aan een veroordeling.
  Genoeg gevit? 🙂
  Of begint de discussie interessant te worden?

  • r.cleven schreef:

   “………….. want wie nogal snel oordeelt stelt zichzelf dikwijls bloot aan een veroordeling.”
   Of: wie naar iemand wijst heeft nog altijd 3 vingers naar zichzelf gericht
   “Dus een BV zou perfect kunnen meejagen in de stad of ‘t dorp waar ‘m beëdigd werd, als hij daar maar niet is aangesteld noch jachtrechten bezit.”
   Waar mag ie nou geen jachtrechten bezitten? waar ‘m is beëdigd of waar hij is aangesteld?
   Verder super duidelijk uitgelegd aloys

 • Aloys schreef:

  Een BV wordt beëdigd in de stad of het dorp waar het plaatselijke vredegerecht zich bevindt, gezien ‘m zijn eed gaat afleggen voor de vrederechter. Dit heeft dus weinig invloed op’t gebied waarop hij wordt aangesteld.
  Een BV mag geen jachtrechten bezitten binnen het gebied waarop aangesteld werd.
  En hier reageerde toch al een BV? Die kan mogelijk nog wel wat toelichtingen geven, zeker over de verschillende manieren waarop een BV kan worden aangesteld.
  Zo werd onze BV destijds aangesteld voor het gebied van gans onze WBE en hij kon tevens optreden op alle privé-eigendommen van zijn aanstellers, zelfs als deze buiten het werkingsgebied van onze WBE lagen.
  Zo zou ’t dus kunnen dat een BV die aangesteld werd op een gebied in de Kempen, de vaststellingen gaat doen van bvb. een diefstal in ’t appartement aan zee van zijn aansteller.

 • Tommeke_112 schreef:

  Beste jan verschaeren,
  het grootste probleem in de jagerij is dat men het niet eens binnen onze eigen gemeenschap eens kan worden. En men enkel elkaar afvalt en bekritiseert.
  Fouten en onduidelijkheden in een tekst of foto zijn idd snel gebeurd.
  En het is dan aangenaam als de mensen uit de eigen gemeenschap elkaar zouden steunen.
  We kunnen allemaal van elkaar iets leren.
  Ikzelf ben jurist en ben bezig met een thesis over jacht en wapenrecht, maar zelfs ik ken niet alles van het recht.
  Er geldt dan misschien een principe van NEMO CENSETUR IGNORARE LEGEM,
  iedereen weet dat dit niet kan (er is zelfs een opmerkelijk arrest waarin dit letterlijk te lezen staat).
  Dus laten we voor de toekomst hopelijk ipv met 10 stemmen elkaar bekritiseren samen tot 1 stem te komen en elkaar aanvullen en vervolledigen waar kan.
  Aloys heeft duidelijk de boodschap al begrepen waarvoor ik hem wil feliciteren.
  L’union fait la force ons land is zo begonnen (heeft dit vergeten), laten wij als jager slimmer zijn en dit wel onthouden en in ere houden.
  Laten we het toch over 1 ding eens zijn: jagen is onze passie.

 • Bijzondere Veldwachter schreef:

  Ik wil nog iets zeggen over een benoeming tot Bijzondere Veldwachter, het is de Gouverneur van uw woonplaats die uw benoeming doet en de vrederechter is de persoon die u tot zogezegd politie ambtenaar benoemd door het afleggen van een eed.
  Je bent alleen benoemd om op te treden op het jachtgebied van uw aansteller en nergens anders heb je een bevoegdheid, je kan wel als getuigen gehoord worden om eventueel diefstallen op te sporen. Je mag nooit mee jagen met uw aansteller op zijn jachtgebied. Indien jezelf velden als eigendom hebt binnen uw aansteller zijn jachtgebied, bezit je ook automatisch het jachtrecht er van, dus wettelijk gezien kan een boer nooit een Bijzondere Veldwachter worden in het gebied waar hij woont en ook zijn aansteller zou jagen.Maar je kan wel uw jachtrechten overdragen aan uw aansteller.

 • 44r schreef:

  “Je bent alleen benoemd om op te treden op het jachtgebied van uw aansteller en nergens anders heb je een bevoegdheid”
  dus volgens jou kan ik geen bijzondere veldwachter aanstellen die zowel kan optreden in mijn jachtgebied als op al mijn eigendommen??? Dus: stel ik heb een jacht in de Kempen en een appartement aan zee en mijn bijzondere veldwachter kreeg op zijn aanstellingspapier mooi aangeduid dat ‘m zowel kan optreden op mijn jacht als op mijn privé-eigendommen, dan zou ‘m volgens jou als OGP bvb. geen vaststelling van diefstal kunnen doen in mijn appartement aan zee?
  Ik weet het is een beetje vitten, maar krijgen we door te vitten over de kleinste puntjes net niet de juiste ligging van de lijn te pakken?

 • Bijzondere Veldwachter schreef:

  Natuurlijk is hij ook bevoegd voor uw eigendommen indien deze gelegen zijn binnen uw jachtgebied, maar niet zomaar in de kempen en de west-vlaanders, het woord zegt het toch duidelijk “Bijzondere Veldwachter” is geen apartementwachter. Het is de Gouverneur van Antwerpen die hem voor de Kempen aansteld, indien het bij zou geschreven zijn door de Gouverneur van de west-vlaanders of een aparte aanstelling door de Gouverneur van west-Vlaanderen dan kan hij uw eigendom aan de kust bewaken en eventueel een diefstal optekenen.
  Als je de waarheid of de mogelijkheid wilt vernemen neem dan contact in Antwerpen Lange Kievitstraat bij de arrondissementscommissaris, die zal u de juiste mogelijkheid vertellen. Je weet toch dat er ook achterpoorten in de wet voorzien zijn, voor degenen die ze vragen en ook toepassen.

Laat een reactie achter