fbpx Skip to main content
search
Dit is een voorstel van de Groene presidentskandidaat, Yannick Jadot. Vorig jaar hebben 80 jachtongevallen in Frankrijk aan zeven mensen het leven gekost. De jagers en de wandelfederatie van Bouches-du-Rhône pleiten voor “wederzijds respect”.

“Het samenleven van wandelaars en jagers gebeurt over het algemeen in goede verstandhouding”, aldus Jean-Marc Magnan, de “Mr. Security” van de Franse federatie van wandelaars in de Bouches du Rhône. “Wij komen soms jachtpartijen midden op een heuvel tegen, en meestal zijn het de jagers zelf die ons op het gevaar attenderen, zij hebben uitkijkposten die het risico van ongelukken moeten voorkomen.

De vrees is echter wel degelijk aanwezig bij ervaren wandelaars, zoals Jacques: “Soms is het spannend, gaat het niet zo goed, begrijpen de jagers niet dat wij het recht hebben om van de natuur te genieten, ook al zijn ze midden in een jachtpartij. En ze begrijpen niet dat het gevaar van hen komt, zij zijn degenen met de geweren!

Jagers zijn de eerste slachtoffers van jachtongevallen

Vorig jaar vonden in Frankrijk 80 jachtongevallen plaats, waarbij zeven mensen omkwamen, waaronder zes jagers. Maar jagers weigeren het idee om de jacht in het weekend en tijdens schoolvakanties te verbieden: “De regelgeving wordt steeds strenger, onze vergunningen worden steeds duurder omdat we betalen voor veiligheidsopleidingen, we kleden ons in het oranje om zichtbaar te zijn, we markeren al onze jachtpartijen,” legt Pascal, al 30 jaar jager, uit.

Tegen alle verwachtingen in zijn ook de wandelaars geen voorstander van dit verbod: “Als de jacht wordt verboden op woensdagen, in het weekend, op schoolvakanties, buiten deze periodes, dan kunnen wij niets meer doen, dan hebben wij geen rechten meer. We moeten de ruimte delen, en de jagers moeten op ons letten”, besluit Pierre, een wandelaar die vanuit de Oise is gekomen om het plateau van Arbois te ontdekken.