Natuurlijk krijgen we een hoop gezeur over ons bij dit initiatief, onze hunting site.
De negatieve reacties gaan van: foute informatie, niet alle vragen zijn correct, mogen de vragen wel op de site, te commercieel, hier werken we niet aan mee, …
Maar geen negatieve energie (dus reageren we hier verder niet op).
Wel positieve energie, ten andere de enkele ondersteunde reacties geven ons elke dag weer zin om er tegenaan te gaan.
En vandaag, na twee zeer tegenvallende reacties (“bij twijfel stoppen” & “eventuele vragen enkel schriftelijk of per mail”) had ik vanavond volgend voorval.
Sinds eind vorige week kregen we mails van een bezoeker die niet kon inloggen. Dus login terug gestuurd, tot 3 maal toe, maar dit bleek toch niet te lukken. Actie was nodig want misschien wou deze aspirant jager ten allen prijze toch de vragen testen. En dus maar de directe aanpak en na nog een paar mails de betrokkene opgebeld.
Wat bleek onze site vriend was geweldig geïntereseerd in de site wou alleszins inloggen om niets te missen. En wat bleek ook, de man was 79, leest de blog dagelijks, heeft een jarenlang jachtverleden, gaat nog elk jaar regelmatig jagen, heeft nog eigenhandig wapens in elkaar geknutseld, is voorzitter geweest van minstens een paar jachtverenigingen, …
Kortom een geweldige babbel. Direct afspraak gemaakt om zijn verhaal bij hem thuis te gaan optekenen. Man, kijken we daar naar uit.
En hij heeft ook nog een doordachte kijk op het leven en jagen in het bijzonder. Daarom willen we u zijn reactie niet onthouden.
Reactie: Exoten zijn niet nieuw. In de 19° eeuw werden bvb korhoenders in de Hoge Venen ingebracht. Los van het feit dat er ooit wel korhoenders waren in onze contreien. De Romeinen brachten de fazanten in W-Europa. En wij kunnen doorgaan. Het allereerste beginsel is dat er wild op het tableau moet liggen. De Franse koningen lieten doeken spannen in de bossen om de herten en reeën en zwarte beesten voor een opgestelde tribune met SCHUTTERS te krijgen. In onze tijd is het tableau meestal bepalend om de partenhouders tevreden te stellen en de parten voor het volgend jaar te verzekeren. Ook een jachtland bij uitstek als Scotland heeft zich bezondigd aan inbreng van exoten als bvb het Sikahert. Het inbrengen van exoten beperkt zich niet tot de jacht , maar ook in de flora en vissenwereld. Wil men er komaf mee maken, dan moet dit op een drastische manier: iedereen inzetten en geen beperkingen.Maar…. zoiets wordt moeilijk omdat er altijd onverlaten zijn die zich niet aan de vastgelegde regels houden. Voor de vos, die inheems is, maar in overtal, zou een gouden jachtregel zijn: loerjacht zoals bij reewild maar dan met dag/nachtregeling en met de kogel (eventueel de varmintkogel) Ik zou nog lang voort kunnen keuvelen, maar als laatste opmerking : laat ons eens kijken hoe onze grote buren het doen. Frankrijk bijvoorbeeld laat het strop toe etc etc. Weidelijke groet.
Beste, in reactie op uw blogpost vandaag, over negatieve reacties:
trek er u niet te veel van aan. Negatieve kritiek is altijd gemakkelijk, en niemand staat stil bij de hoeveelheid moeite, tijd en geld die een initiatief als het uwe kruipen. Er wordt trouwens tijdens de lessen van IJO herhaaldelijk gewaarschuwd voor vragen “op het internet” – natuurlijk, want dat is concurrentie…
Wie studeert zal slagen, en wie nu nog niet veel gestudeerd heeft zal (hopelijk) niet slagen.
Vragen op internet zullen daar niet veel aan veranderen, maar ze geven wel een heel goed beeld van hoe het examen eruit ziet. Dus bij deze, van een aspirant jager die zaterdag examen doet: bedankt voor uw site, en voor alle hulp bij voorbereiding op het examen!
(op verzoek anoniem gepubliceerd)