fbpx Skip to main content
search

Nu het jachtseizoen volop aan de gang is, is dit het geschikte moment om twee verschillende manieren van drukjacht te bekijken. De eerste, de gewone drukjacht of klopjacht, is door iedereen reeds gekend maar daarnaast is er een andere vorm die de laatste jaren aan populariteit wint in België. We zien deze manier reeds langere tijd in Duitsland maar begint nu ook bij ons meer voor te komen. De stille drukjacht.

Er zijn veel voor- maar vooral ook veel tegenstanders van deze manier van jacht omdat het een minder gekende en “amicale” vorm van jagen is.  Laten we even een kort vergelijk maken tussen deze 2 manieren.

Een jachtgebied waar reeds enkele jaren aan stille drukjacht wordt gedaan is Oignies-en-Thièrache. Hier heeft de overheid als het ware een “pilotenproject” gelanceerd om te bekijken hoe de resultaten zijn van een stille drukjacht in België. Maar hoe gaat dit allemaal in zijn werk?

Plaatsing van de posten

Op elke post staat een hoogzit van 3 tot 4 meter hoog. De posten tijdens een stille drukjacht staan in tegenstelling met de gewone drijfjacht niet rond de drift. Integendeel, ze staan net verspreid binnen in de driften op tactische plaatsen waar het wild vaak voorbij komt. Dit geeft het wild natuurlijk wel meer kans om onopgemerkt de dans te ontspringen.

Zoals je dus al kan afleiden worden er meerdere driften tegelijk gedaan. Het zou immers niet mogelijk zijn om 30 jagers allemaal in een drift op 30 verschillende hoogzitten te posteren. Het volledige jachtgebied in Oignies wordt bijvoorbeeld in twee gedeeld waarbij in de voormiddag het zuidelijke en in de namiddag het noordelijke deel bejaagd wordt. In vergelijking met de drijfjacht worden dus niet slechte enkele driften gedaan maar wel het hele jachtgebied.

Aanspreken van het wild

Omdat elke jager zich op een open hoogzit bevindt mag er 360° rond geschoten worden. De 30° regel is dus niet van toepassing. De maximum afstand die gehanteerd wordt is 50 meter. Wild dat op een verdere afstand voorbij komt kan m’n wel annonceren via de radio maar mag niet naar geschoten worden. Dit is te gevaarlijk voor de drijvers.

Het wild mag daarnaast enkel aangesproken worden als het stil staat of traag lopend voorbij komt (in regel 3 poten op de grond heeft). Deze manier van wild aanspreken moet er voor zorgen dat er minder wild wordt ziek geschoten en nazoek weinig tot niet van toepassing is.

De manier van drijven

Tijdens de drijfjacht gaan alle drijvers op één lijn door de drift, dit is niet het geval tijdens de stille drukjacht. Hier worden ze net opgedeeld in verschillende kleine groepjes. Vooraf bepaalde stukken worden dan op en af getrakt door de drijvers. Hierdoor blijft het wild in beweging en gaat het niet snel terug in de dekking liggen.

Het is niet de bedoeling dat de drijvers met veel kabaal door de drift gaan. Er wordt enkel af en toe eens geroepen om te laten horen aan de jagers waar ze zich op dat moment bevinden. Dit zorgt duidelijk voor een lagere jachtdruk in het gebied.

Drijvers met honden?

Tijdens een stille drukjacht worden er geen honden gebruikt. De drijvers zijn dus op zichzelf aangewezen om het wild in beweging te brengen. Dit maakt het uiteraard niet eenvoudig. Zeker niet als we spreken over dichte dekkingen waar het sowieso al moeilijker is om het wild in beweging te krijgen met honden er bij.
Indien er toch honden mogen worden gebruikt zijn dit meestal kleinere exemplaren die geen lange “achtervolgingen” met het wild volhouden.

Ondanks dat er in het begin veel jagers geen voorstander waren toen de stille drukjacht werd ingevoerd is dit vandaag toch wel anders. De resultaten mogen er zeker zijn en er is geen enkele jachtdag dat er nog een post vrij is. Dit geeft toch wel aan dat deze vorm van jacht geapprecieerd wordt en aan populariteit wint. Persoonlijk ben ik er zelf ook wel voorstander van maar ik zou het zeer spijtig vinden als alle drijfjachten in België zouden vervangen worden door stille drukjachten. Laten we stellen dat het adrenaline niveau toch nog hoger gaat tijdens de gewone drijfjacht.

Tenslotte. Krijg je eens de kans om een stille drukjacht mee te maken, laat deze kans dan zeker niet schieten en geniet van deze vorm van jagen.