De nieuwe jager heeft geen geweer, maar een fototoestel.
Bijgaand bericht uit de De Morgen rond de commotie die er telkens ontstaat als er een uitgestorven Predator terug opduikt in Vlaanderen. De gespotte lynx bleek uiteindelijk niet echt te bestaan (althans niet in Vlaanderen), de foto, en ook de lynx komt uit Duitsland. Maar feit is wel dat er toch een aantal wildsoorten herleven in België. Geen gemeente of stad in Vlaanderen waar geen vossen zitten, in de Limburgse bossen vind je everzwijnenkolonies, aan de oevers van sommige Vlaamse waterlopen wonen opnieuw bevers- 100 jaar weggeweest- en in Opglabbeek in Limburg bevestigen ze zelfs dat de wasbeer terug is. Het dierenrijk herleeft. De oehoe is de grootste Europese uil en sinds een paar jaar is hij aan het broeden in Limburg. Ook meer en meer buizerds en haviken die hier broeden. Voordien waren dat louter overwinteraars.
Een strenge wetgeving sinds de jaren 70, het verbod op giftige sproeistoffen én een focus op natuurbehoud werpen vandaag hun vruchten af. Natuurbehoud waar ook wij jagers voor tekenen gezien de inspanningen voor ons jachtwild.
Toch hierbij een kritische noot, die wij ook onderschrijven. Sil Janssen, van het natuurhulpcentrum in Opglabbeek, is nochtans sceptisch : “Nieuwe dieren in onze contreien is fijn, maar we moeten niet overdrijven. Sommige dieren horen hier niet thuis. De wasbeer is daar een voorbeeld van. Dat kan nadelige gevolgen hebben voor onze eigen inheemse soorten. Zeker de exoten zoals Nijlgans, Roodwangschildpad, maar ook soorten die te overvloedig voorkomen zoals Canadese ganzen, Vossen, …