fbpx Skip to main content
search

Sinds het begin der mensenheugenis zijn wij als mens en als jager, want dat waren we ooit allen, ons bewust van het feit dat er voordeel schuilt in het bekijken van het jachtgebied vanuit de hoogte. Al eeuwen gebruiken we het landschap om van dit voordeel te profiteren. Uitkijkposten werden uitgezet op de hoogst gelegen plekken in de regio om vandaar informatie door te geven aan de anderen. Ook gebruiken we al heel lang roofvogels die met hun scherpe blik vanuit de lucht op hun prooi duiken.

Als mens waren we jaloers op vogels en hun kunde om te vliegen, Leonardo Da Vinci en vele andere minder bekende wetenschappers probeerden reeds lang voor de gebroeders Wright de lucht in te geraken.

Ondertussen staan we al een stap verder. Dagelijks nemen duizenden mensen het vliegtuig van waaruit ze dan tijdens de vlucht de wereld onder zich kunnen bewonderen. Ondertussen is het ook al mogelijk om met satellieten de wereld vanuit de ruimte in het oog te houden en hebben bedrijven zoals google ons google earth geschonken.

De mogelijkheid om zelf te vliegen en de wereld onder ons af te speuren wordt steeds makkelijker voor ieder van ons bereikbaar. Drones met camera’s zijn ondertussen al vrij betaalbaar en luisteren vele televisieprogramma’s al op met schitterende beelden.

Ook als hedendaagse jager is het niet zo moeilijk om te bedenken waarvoor deze technologie ons ten dienste kan zijn. Zo wordt er ondertussen al gebruik gemaakt van drones om reekalfjes te redden door over het veld te vliegen en te speuren naar de kalfjes die anders een vogel voor de kat of beter gezegd de maaier zijn. Maar ook nesten van grondbroeders en jonge haasjes worden zo van een gewiekste dood gered. Verder zou het kunnen gebruikt worden om te kijken naar de schade in de maïs en het vanuit de lucht opsporen van de daders.

Uiteraard is het niet altijd zo simpel om een wild dier dat gemaakt is om beschut/gecamoufleerd te zijn, op te sporen, zelfs niet als je over een drone en een haarscherpe camera beschikt. Gelukkig brengt de technologie van het warmtebeeld ons soelaas. Het is uiteraard een oog opener wanneer je voor het eerst met warmtebeeld wordt geconfronteerd. Die goed gecamoufleerde everzwijnen springer er plots uit alsof ze een witte vlek op een zwart canvas zijn of een zwarte vlek op een wit canvas afhankelijk van wat jezelf verkiest.

Zowel warmtebeeld als drones hebben de laatste jaren een heuse evolutie doorgemaakt die het betaalbaar en draagbaar maken om deze twee spitstechnologieën te combineren en open te stellen aan een breed publiek. De vraag hierdoor werd dan ook enorm groot en Lahoux Optics dat een Nederlands bedrijf is gespecialiseerd in warmtebeeld en nachtzicht komt dan ook met een knap staaltje technologie.

De Lahoux Buzzard, hoe kan het ook anders genoemd naar een bij ons vaak voorkomende roofvogel is een gebalanceerde combinatie van beiden. De Lahoux Buzzard is een ultralichte clip-on warmtebeeldcamera die zeer eenvoudig is in gebruik. De specificaties geven aan dat deze warmtebeeld niet zo verfijnd is als we van de Spotters van Lahoux Optics gewoon zijn maar dit is ook logisch omdat het toepassingsgebied anders is en er net werd voor gekozen een compacte lichte warmtebeeld camera te maken die handig en veelzijdig inzetbaar is.

Het innovatieve ervan is de mogelijkheid de camera onder meerdere types drone te kunnen plaatsen.

De Lahoux Buzzard is zo licht mogelijk gebouwd om lange vluchttijden mogelijk te maken. Bovendien heeft de Lahoux Buzzard een batterij die kan verwisseld worden om zo nog meer genot van uw toestel te hebben. Even landen, vervangen en je vliegt zo weer weg. De beperkende factor is dus de drone.

Om het voor de gebruiker zo eenvoudig mogelijk te maken biedt Lahoux Optics een totaal pakket met drone en beeldscherm zodat hij direct inzetbaar is.

De Lahoux Buzzard wordt geleverd met een antenne-set en beeldscherm met statief (om het warmtebeeld te kunnen bekijken) en de drone met zijn eigen controller. Er is voor de drone zelf nog een smartphone nodig.

De Lahoux Buzzard is vanaf december leverbaar in uw favoriete speciaalzaak.

www.lahouxoptics.com

De complete kit ( met drone, statief en monitor) inclusief btw bedraagt 3299 euro.