fbpx Skip to main content
search

Griffies en politiebureaus kunnen hun in beslag genomen illegale wapens al maanden niet meer kwijt bij de Proefbank voor Vuurwapens in Luik, schrijft De Tijd vandaag.
Al decennia worden illegale wapens in Luik in opdracht van het gerecht vernietigd. “We vernemen dat de griffies niet meer bij de proefbank terechtkunnen voor de wapens die het gerecht wil laten vernietigen”, waarschuwt N-VA-Kamerlid Koenraad Degroote.
Volgens Degroote stapelen de wapens zich op bij de griffies, die de politiekantoren daarom vroegen hen voorlopig geen wapens meer te bezorgen. “De Luikse vuurwapenproefbank is al sinds de jaarwisseling in staking. Dat is een ronduit gevaarlijke situatie.”
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) bevestigt dat de huidige topman van de proefbank in Luik hem heeft gemeld ‘voorlopig geen vuurwapens meer te aanvaarden van de griffies’. De reden die daarvoor wordt gegeven, is volgens Geens dat de inventarissen die de griffies opstellen niet zouden kloppen met het aantal wapens dat ze echt afzetten bij de proefbank. Om die toestand op te lossen gaat minister Geens de kwestie zo snel mogelijk bespreken met het College van Hoven en Rechtbanken.
Degroote gelooft die uitleg echter niet, en wijst daarnaast ook op een structureel probleem met de proefbank. “Het is meer dan nodig om orde op zaken te stellen, als men in Luik een nieuwe Publifin-affaire wil vermijden. Ik dien binnenkort dan ook een wetsvoorstel in om komaf te maken met deze hopeloos verouderde en zelfs potentieel gevaarlijke toestand. De proefbank werkt allesbehalve transparant.”

Wapens Proefbank Tijd 2017 02 10

Wapens Proefbank Tijd 2017 02 10

6 Comments

 • ward Wauters schreef:

  schandalige ,die wapen registratie goede zaak , maar loopt van in het begin verkeerd, men had eerst moeten nadenken en dan doen , er is heel veel verkeerd gelopen ,spijtig dat we nu 15jaar later nog steeds geen correcte afhandeling hebben , er zijn veel wapens in beslag genomen en/of binnengebracht en/of afgegeven enz die onderweg zijn blijven plakken.

 • Philip schreef:

  En door dat grijze gebied (chaos) komen er weer illegale wapens in roulatie bij criminelen en terroristen. Door dit gerommel moeten jagers en sportschutters bloeden in de nieuwe voorgestelde EU vuurwapen richtlijn. De grootste aanbieders van partijen die in de illegaliteit verdwijnen blijken dan toch weer overheden of “dwalende” overheidsfunctionarissen te zijn.

  • Jachtwachter schreef:

   Philip, even een antwoord: “illegale” wapens bestaan NIET. verboden wapens wel, vergunningsplichtige wapens ook, enz… . Wapens die “illegaal” voorhanden gehouden worden, dat bestaat inderdaad, maar de wet voorziet zeker geen “illegale” wapens. Door deze fout – zowel van de overheid, als van de “would be” wapenwetexperten, zitten wij nu in ‘deep sh…’ en kan een niet aangegeven wapen niet meer geregulariseerd worden, ondanks het feit dat het wapen zelf niets illegaals gedaan heeft en enkel behoort tot de categorie “vergunningsplichtige wapens”, maar “illegaal” voorhanden werd gehouden. Indien er al “vergunningsplichtige wapens in het “illegale “circuit terechtkomen, dan is dat enkel en alleen door de domme wetgeving en waarschijnlijk ook door de laksheid of schuldig verzuim van de overheid.

 • ik ben der ook eens geweest voor een wapen te laten onbruikbaar te maken wat een, ik zou zeggen typisch Waals geklungel, maanden moeten wachten ik dacht ze het wapen verloren waren !!!!!! en nu ?????

 • tja uiteindelijk kan iedere herkende wapenmaker in Vlaanderen of Wallonie dat, een attest er bij en de zaak is klaar, waarom moest dit weer langs een beerput gaan????

 • E Smet schreef:

  Corruptie in het overheidsapparaat en lakse politici waarvan de sportschutter het slachtoffer is door nutteloze en slechte verouderde bureaucratie.

Laat een reactie achter