fbpx Skip to main content
search

BioAmmo is de eerste en enige hagelpatroon met een 100% biologisch afbreekbare prop én huls. Zoals u ongetwijfeld weet schieten jagers en beheerders jaarlijks miljoenen plastic proppen in de natuur. Na het schot zijn deze proppen vrijwel niet meer terug te vinden waardoor ze achterblijven in bossen, graanvelden, weilanden en rivieren. De proppen die 50 jaar geleden verschoten werden, liggen er ook vandaag nog en zullen daar over 500 jaar nog steeds liggen.

Nederland telt ongeveer 28.000 jagers. Als we uitgaan van het absolute minimum – dat elke jager per jaar gemiddeld 50 patronen verschiet – dan spreken we over 1.400.000 plastic proppen die achterblijven in de natuur. Dat zijn bijna anderhalf miljoen proppen per jaar.

Bioammo: Speciaal voor sportschutters

Lege hulzen worden dan wel opgeraapt maar vergroten de afvalberg weer op een andere plek. Met inbegrip van de sportschutters gaat het hier zelfs om tientallen miljoenen patronen. Maar dat hoeft niet zo te zijn. De proppen en hulzen van een BioAmmo-patroon zijn namelijk volledig vrij van plastic. Sterker nog: als enige munitiefabrikant kan BioAmmo zelfs een internationaal attest van composteerbaarheid voorleggen. Na het schot mogen de legen hulzen gewoon in de groencontainer.

Bioammo: Speciaal voor houtuiven

Hiermee laat BioAmmo zien dat de jacht- en schietsportsector zelf het initiatief neemt en voor beide problemen een oplossing heeft gevonden.

Na het eerder overschakelen van lood naar staal kunnen jagers nu ook de laatste milieuvriendelijke stap zetten: zorgen dat na ieder schot geen plastic meer achterblijft in de kostbare natuur. Om die reden draagt BioAmmo de volgende boodschap uit: ‘Wild oogsten zonder plastic te zaaien.’

Het begin van BioAmmo

Ieder bedrijf en ieder product, zelfs alles wat gemaakt wordt begint met een idee. Dat van BioAmmo ontstaat in 2008 als oprichter Enrique López na een spelletje airsoften overal fluogele, plastic bolletjes ziet achterblijven in het bos. Daar wilde hij een oplossing voor bedenken. Zijn gedachten breidden zich meteen verder uit naar andere partijen die hier belang bij hebben. De link naar jagers en sportschutters was vervolgens snel gelegd.

Heden en toekomst

Inmiddels heeft de munitie van BioAmmo zich internationaal op de kaart gezet als milieuvriendelijkste ter wereld. Vanuit het Spaanse Segovia worden landen in Europa, Amerika en Oceanië van premium hagelpatronen voorzien. Waar andere merken zich nog steeds focussen op het ontwikkelen van een 100% biologische prop, heeft BioAmmo ondertussen een plasticvrije huls gemaakt die zelfs composteert. En dat is belangrijk aangezien regeringen het gebruik van zogenaamde single use plastics steeds meer aan banden leggen en uiteindelijk zullen verbieden. Voor de gehele sector wordt dit een cruciale stap die BioAmmo nu reeds gezet heeft. Niet alleen zijn we klaar voor de toekomst, we staan al in de toekomst. Want de jacht zal blijven bestaan. Dat is essentieel. Net als BioAmmo.