fbpx Skip to main content
search

150 jaar geleden was de alpen ibex populatie met uitsterven bedreigd ware het niet voor de inspanningen door de koning van Sardinië.
Na eeuwen van stroperij was er begin 19de eeuw bijna geen sprake meer van enige populatie van deze magnifieke dieren. Dit omdat men in de traditionele geneeskunde geloofde dat lichaamsdelen van deze diersoort magische krachten bevatte. Het gevolg was dan ook dat de vraag naar deze dieren groot was en de prijs zodoende werd opgedreven waardoor stropers tot het uiterste gingen om elke ibex die ze konden te pakken krijgen, te doden.
Tegen 1850 leefden de laatste overlevenden dieren van deze soort in een relatief klein gebied omringd door de Gran Paradiso berg in noord-west Italië. Minder dan 60 dieren bleven over en ze leefden allemaal in een gebied dat eigendom was van de koning van Sardinië Victor Emmanuel de tweede die gepassioneerd was door de ibex jacht.
Alle andere maatregelen hadden gefaald toen in 1856 de koning dit gebied tot koninklijke jachtgronden uitriep en ze onder zijn bescherming plaatste. Hij bracht een klein georganiseerd leger van voormalige stropers op de been die vervaardigde jagers waren en de streek op hun duim kenden. Hun job was om de populatie te beschermen tegen verdere stroperij.
Luxueuze jachthutten en een systeem van paden werden aangelegd om de jacht en het beheer te vergemakkelijken. Lokale boeren werden betaald om de gronden te verzorgen en de koninklijke jacht te organiseren. Plots werd het voortbestaan van de populatie van levensbelang voor de lokale bevolking die tot voorheen zich niets aantrok van de populatie alpen ibex.
Gelukkig wierp de maatregel van de koning zijn vruchten af. Tegen 1900 werd de populatie terug op een 2000 dieren geschat. Vandaag spreken we zelfs van 45000 exemplaren. Deze bevinden zich over meer dan 100 geherintroduceerde populaties. Maar elke ibex die er nu in de Alpen rondloopt kan terug worden herleid naar die laatste kudde van 60 exemplaren
Gedreven door zijn passie voor de jacht en de natuur, redde deze koning een prachtige diersoort waarvoor wij jagers tot op heden hem nog steeds dankbaar zijn. Zo zie je maar dat jagen en natuur beheer hand in hand gaan.

ibex

Laat een reactie achter