fbpx Skip to main content
search

 Na de succesvolle procedure rond de Bijzondere Jacht heeft Vogelbescherming Vlaanderen nu blijkbaar terug raak geschoten.
 
 
 
Uit een verslag van de Auditeur van de Raad van State blijkt dat hij de vernietiging adviseert van o.a. de regeling inzake jagen bij sneeuw en vorst, de nachtjacht met behulp van kunstlicht, het gebruik van duivencarrousels bij de bestrijding van houtduiven en het uitzetten van fazanten die afkomstig zijn van broedsels die bedreigd werden door landbouwwerkzaamheden.
Het volledige Artikel 65 (terug uitzetten Fazanten) ligt blijkbaar onder vuur.
Dit is nog maar het verslag van de Auditeur, het Arrest volgt denkelijk eind dit jaar. Meestal volgt de Raad van State bij het Arrest het verslag van de Auditeur.
Fazant

11 Comments

  • Bijzondere Veldwachter schreef:

    Wanneer gaat men nu eens het Benelux-Verdrag van 1957 later vernietigen, want daar zit de bron van voeding in om telkens door VBV de jagerij aan te vallen.
    De Vlaamse Overheid laat zich altijd maar vangen door dit Verdrag, waarom vragen ze geen wijzingen aan, is dat zo moeilijk? Dan is dat gedaan met VBV hun processen tegen de Overheid. Je moet uw tegenstaander mond dood maken.
    HVV – VBV kunnen geen wijzingen aanvragen bij het Benelux – Verdrag dat kan alleen door de Belgische Regering of haar deelstaten.
    De jagerij moet eens deftig op tafel kloppen anders stopt die misserie nooit.

    • TG schreef:

      Beste Bijzondere Veldwachter
      Ik heb denk ik al eens eerder de stelling rond het Benelux verdrag gezien hier in de reacties op de site. Ik volg dit echter niet volledig..? Het verdrag is vernieuwd in 2008, de nadruk ligt daar op samenwerking rond bepaalde thema’s om met gemeenschappelijke standpunten te kunnen wegen op de EU besluitvorming. Er staat wel nog een vermelding over voedselveiligheid, maar hoe daar de sleutel ligt voor VBV vat ik dus niet.
      En je kan op http://www.benelux.int het nieuwe verdrag vinden met een scan van de ondertekening, ook de gemeenschappen hebben mee ondertekend, je kan er absoluut van uit gaan dat er onderhandelaars mee aan tafel zaten van de gewesten.
      Het feit dat VBV bij de Raad van state regelgeving kan aanvechten volgt volgens mij uit het feit dat ze een rechtspersoon zijn en dat hun statuten doelstellingen opgeven die het mogelijk maken om het nodige ‘belang’ aan te tonen.
      Groeten
      Tom

  • pijlstaart schreef:

    Dit komt ervan als je als overheid met alle partners naar bed wil, dan komt uiteindelijk iedereen bedrogen uit.
    “Vogelbescherming” zal hier beschadigd uitkomen, want wie zal er nog willen omgaan met een niet te vertrouwen partner?

    • siger schreef:

      Ik denk dat spijtig genoeg Jeroen gelijk heeft als hij zegt aan zo een tempo het ver gedaan is met de jacht in ons (overvolle, verzuurd) Vlaanderen, de iets ouderen onder ons weten wat ik bedoel en de jongeren zullen het snel leren, noem mij pessimist, maar ik zie wat er gebeurd, en ook de mentaliteit van de mensen rondom ons is vrij negatief ten opzichte van het jachtgebeuren in zijn totaliteit, wat van alle tijden is, maar nu word de anti jacht wel op een georganiseerde manier aan de mensen verkocht. En ik denk dat wij enkele duizenden jagers er weinig zullen aan veranderen…, en voor de politiek ???

  • Jeroen schreef:

    Hvv mag zich eens laten horen.
    Als dit zo verder gaat, aan zo een tempo is het gedaan met de jacht in Vlaanderen.
    En dit wil ook zeggen met de Hvv club want dan hebben we ze niet meer nodig.
    Maar nu wel!!!!!!
    Laten wij ook eens onze eisen stellen.
    Het gebruik van plastieken of dode lokvogels van kraai,kauw of ekster
    Het gebruik van kastval voor vos dit heel het jaar door.
    Het gebruik van aardhonden en kunstburchten.
    De jacht op haas sluiten 30 nov.
    De jacht op fazant hennen verboden.
    Waar men geen patrijzen meer heeft. De jacht voor 2 jaar sluiten en tijdens die 2 jaar een project voor het herbevolken van de patrijs door middel van eieren door kippen te laten uitbroeden. En kleine landschaps aanpassingen nemen. Wild akkers en en kleine hoeken graan laten staan. Voldoet men daar aan, dan vanaf het 3 de jaar terug bejaagbaar.
    Lokvogels om rechtbekken weg te vangen mogen uit de vrije natuur komen en geen gekweekt geringde vogels zoals nu.
    Zo zou de natuur in Vlaanderen stukken beter uitzien
    Ook voor u vogelbescherming. Kraaien en eksters eten nu eenmaal de eieren en kuikens van onze meest zeldzame vogels. En door kraai en ekster kort te houden zijn deze ook beschermd. Dit noem ik pas vogelbescherming

    • eleaphus schreef:

      Verleden jaar was er een voordracht van HVV Antwerpen ( westmeerbeek ) over de nieuwe Jachtbesluiten. De toenmalige voorzitter van Antwerpen ( DECRAEN ) heeft toen het volgende gezegd in een bomvolle zaal ( 100 personen ) : “Met de jacht in Vlaanderen is het gedaan. Alle jagers en schieters mogen nu direct de zaal verlaten, we hebben ze niet meer nodig. Het enige wat wij nog zullen doen is een beetje beheren, dwz af en toe een fazantje schieten als er één teveel is , of een everzwijntje beheren als het schade veroorzaakt. ” Dus de toon voor de toekomst is gezet. Een mooi voorbeeld is de code van GOEDE PRAKTIJK .

  • Bijzondere Veldwachter schreef:

    @ Jeroen,
    Ik ben het volledig met u eens, dit noem ik dan ook aan wildbeheer doen, wat kan je nu toch bereiken als de wetgever zelf niet recht in hun schoenen staat.
    Worden die rechters dat nu niet moe met die aanvallen van VBV naar de Vlaamse Overheid toe. Welke klungels zijn dat daar toch?

  • frank schreef:

    ik sluit me volledig aan bij jeroen. Alleen zou ik er nog willen aan toevoegen :
    – jacht op de vos het ganse jaar (ook met kogel en hagel)
    – rechtbekken het ganse jaar met alle wettelijk mogelijke middelen
    – open stellen van gesloten gebieden die nu fungeren als kweekvijvers voor dit wild en in beheer zijn door natuurpunt, ANB en regionaal landschap. (dit is met onze belastings centen gekocht – dus hebben wij er evenveel recht op …).
    En beste collega’s herdenk deze politici bij de volgende verkiezingen en laat ons er met z’n allen voor zorgen dat de media nu voor één keer aan onze kant staan ….

  • van royen rudi schreef:

    Ik zat zo te kijken naar het programma op tv over vossen in steden ,als ik het goed voor heb is het toch verboden om wilde dieren te voederen zoals wij te zien kregen op ons beeld scherm

    • Hunting schreef:

      Awel, die vraag stelden we ons ook, en hebben die beantwoord.
      https://hunting.be/2015/07/wild-op-tv/

      • Bijzondere Veldwachter schreef:

        Beste Hunting.
        Als redactie moet je meer op het Facebook van Vogelbescherming Vlaanderen haar trouwe leden inlichten van wat wet is. VBV doet niet anders dan leugens verkopen die graag aangenomen worden door hun leden voor waarheid. Onlangs hadden zij weeral een tekst geschreven/gepubliceerd die vol leugens stond, ik heb daar op gereageerd en twee dagen later was de tekst bewerkt en woorden weg genomen.
        De toelating is gegeven door de Benelux Ministers aan de Vlaamse Overheid om bedreigde fazanteieren te rapen en de jongen terug in de natuur te brengen, de eis van VBV kan niet gegrond zijn en toch word deze zogezegd aangenomen door de Auditeur, onbegrijpelijk, is de Auditeur dan niet op de hoogte van deze wetgeving??
        Ik denk dat er zeer veel andere zaken voorrang hebben bij de Raad van State dan altijd maar die eisen van VBV. Wanneer gaat daar eens een eind aankomen.?

Laat een reactie achter