fbpx Skip to main content
search

Vanaf 1 januari is in Wallonië de volledige jacht op de Houtduif verboden.
De korte uitleg in het Frans

Par arrêt n° 229.527 rendu le 11 décembre 2014 par la 13ème chambre de sa section du contentieux administratif, en cause a.s.b.l. L.R.B.P.O. c/ Région wallonne, http://www.raadvst-consetat.be/Arrets/229000/500/229527.pdf, le Conseil d’État a annulé les dispositions de l’arrêté d’ouverture 2011-2016 ouvrant la chasse au Pigeon ramier. Celle-ci est donc dorénavant interdite et le demeurera tant que le Gouvernement wallon n’aura pas adopté de nouvelles dates d’ouverture pour la chasse au Pigeon ramier.

Dit alles is het resultaat van een uitspraak van de Raad van State ten gevolge van een procedure aangespannen door de vzw L.R.B.P.O. (De Belgische Vogelbescherming).
Het Volledige Arrest – Raad van State – Wallonie Houtduif (229527).

Wallonie Houtduif - Jacht Verboden

Wallonie Houtduif – Jacht Verboden

 

5 Comments

  • simon dp schreef:

    is het niet jammer dat er mensen zijn die alle manieren aangrijpen om de passie van een andere te verpesten?
    Moest onze maatschappij wat meer verdraagzaam zijn, en dingen beoordelen met kennis van zake, in plaats van met wet teksten dan zouden er veel meer mensen met een lach op hun gezicht lopen, in plaats van nu een bende verzuurde burgers die overal hun zegje willen hebben en erger nog, hun menig hebben over alles, ook al staan ze er mijlen ver van af! hopelijk wordt dit snel recht gezet!

    • Willie schreef:

      zonder verdelging van de houtduif zal de populatie flink aanzwellen en veel gewas schade veroorzaken… ik ben benieuwd wie dat allemaal gaat vergoeden

  • Luc schreef:

    Jagers verenigt U op Europees vlak ( regionaal is de impact te klein ) en bejaag de houtduif twee jaar lang niet. Laten we de vogelbeschermers het bestand gedurende twee jaartjes reguleren.
    Nadien kunnen de beleidsmakers dan evalueren wie gelijk heeft. En stel voor dat de vogelbeschermers de schade mischien vergoeden.

  • Jachtwachter schreef:

    Langs één kant Hubertus Vlaanderen, langs de andere kant, Hubertus België (zeg maar Wallonië) en ondanks de verschillen in naam, één verenigde vogelbescherming -aka jagersvernietiger- als tegenpartij, dit kan dus al niet goed komen. Het probleem zit ook wel in een andere hoek. Deze organisaties gebruiken hun subsidies (overheidsgeld) om hun geldschieters aan te vallen. In pure theorie, zou men klacht kunnen neerleggen wegens “misbruik van overheidsgeld” -dit gelet op de doelstellingen waarvoor de subsidies aangevraagd en verkregen werden- en volgens de vigerende normen betreft het hier mogelijk een “tergend en roekeloos geding”, tenminste, zo zou het bekeken worden moest “Jan Modaal” zulks een procedure opstarten. De advocaten van deze VZW weten daarbij trouwens zéér goed dat het vernietigde Besluit of Decreet binnen de kortste keren wederom in voege is onder aangepaste vorm en dan herbeginnen zij weer een procedure uit principe en zo blijven we bezig. Het is daarom belangrijk om mee te gaan met de VVGN via uw WBE of ter individuele titel om de Europese Richtlijnen van toepassing te doen worden in België, wat betreft de onwettelijke subsidiëring van natuurorganisaties in bepaalde gevallen (zoals bij ons, Duitsland, Nederland, enz…). De uitspraken zijn er op basis van de Europese verplichtingen en er rest ons dus enkel de toepassing op ons grondgebied. Wederom het bewijs in rechte: “gelijk hebben en gelijk krijgen zijn twee verschillende noties”. Ik steun de VVGN en al geeft ge maar 5 Euro, geloof mij vrij, ze zijn wel gespendeerd in het zicht van het mogelijk toekomstig verlies van ons aller passie, de jacht. Snij de tegenpartij de subsidiëring af en ze zullen niet al te veel meer piepen, geloof mij vrij.

  • van peteghem marc schreef:

    yup hier gaan we weer, de jacht op duiven in het najaar en winter is reeds een
    preventieve manier van bestrijding , gezien er dan minder reproductie zal zijn
    in de lente en zomer. De zomer bejaging- bestrijding vind ik niet alles, de jonge duifjes
    liggen te sterven in de nesten, waar zij een gemakkellijke prooi zijn voor de rechtbekken en krombekken, wanneer de duiven echt intens bejaagd worden in de
    najaars en winterperiode en terug met lokmolens is een zomerbestrijding misschien
    niet nodig, ik ben een jager geen moordenaar die jonge dieren laat creperen.
    Eerlijk de duiven die in de zomer geschoten worden , zijn heel moeilijk goed te bewaren
    Dus daar gaan we naartoe of hebben we het nog niet door, geen schade geen jacht
    of bestrijding , als ze dat doortrekken naar andere wildsoorten dan staan we met het
    water aan de lippen, aja de vos richt het hele jaar schade aan.
    we gaan doen zoals in Nederland vergassen met tienduizenden , dat voor een gecivilIseerd land……hé dierenbescherming ik hoor U niet, en de burocraten van de
    EEG…..
    we wachten af wat de uiteindelijke beslissing zal zijn van de Waalse Minister,
    en de gevolgen voor ons gewestje, ik zou dergelijke beslissing eens willen zien in
    Frankrijk…
    Marc

Laat een reactie achter