fbpx Skip to main content
search

Bij de opstelling van de on-line cursus Jachtexamen bij het hoofdstuk jachtmethodes bespreken we enkele aparte jachtmethodes zoals Vallen, Fretteren, …

Longnets

Bij het Fretteren worden buidels toegelaten, maar zijn ook de zogenaamde longnets, zoals vaak te zien in de UK, hier in Vlaanderen toegelaten ?
Vraag voorgelegd aan specialisten en …
Dat is een zeer pertinente vraag. Er is eigenlijk geen strikte definitie van die buidels, noch van hun vorm of afmetingen. Zoniet lijkt er er nog steeds ruimte voor interpretatie. In gedachten houdend wat buidels zijn, vallen longnets daaronder niet te catalogeren. Maw zouden longnets volgens artikel 19 & 21 van het Jachtdecreet verboden zijn.
 
Zelfs,  nu met de herschreven wetgeving, niet duidelijk dus.
En we hadden nog een vraagje rond het gebruik van Anijs, ook niet duidelijk blijkbaar.

Anijs

Wat anijs betreft. Indien het als doel heeft wild te lokken om te vangen of te doden, of dat te vergemakkelijken, dan kan het niet conform artikel 19 van het Jachtdecreet.

Art. 19. Het is te allen tijde verboden […](Decr. 30 april 2009, art. 113,1°) gebruik te maken van netten, strikken, stroppen, lokaas, giftige stoffen en van enig ander tuig geschikt om jaagbaar wild te vangen, te doden of om het vangen of doden van dat wild te vergemakkelijken.

Wanneer het gaat om het voederen van fazanten, dan kan het wel. Je zou anders alle voeder als “lokaas” kunnen gaan bestempelen. Er is geen verbod om bepaalde stoffen of voeders te gebruiken (wel bij grofwild). De voederplaats moet wel minstens 150 meter van andermans jachtrevier gelegen zijn, anders is dit een overtreding op artikel 4 van het Jachtvoorwaardenbesluit.

Art. 4. §1. Het is verboden om voederplaatsen voor wild aan te leggen op minder dan 150 meter van de grens van een terrein waarvan het jachtrecht door een andere jachtrechthouder wordt uitgeoefend, tenzij na schriftelijk akkoord van de betrokken jachtrechthouder.

 
Hoe dit in de praktijk zal lopen ? Stel dat er fazanten van de buurjacht worden gelokt met voeder waarin anijs werd gemengd, op meer dan 150 meter, kan dit dan? Denkelijk wel. De 150 meter is al een soort buffer aangezien welk voeder dan ook als lokaas kan worden beschouwd.
De afstand van 150 meter (vroeger 100 m) m.b.t. het aanleggen van voederplaatsen is enkel van toepassing is voor bejaagde gebieden (waarvoor een jachtplan werd neergelegd) en niet meer voor natuurreservaten/ -gebieden (idem bij de hoogzitten).
 

Longnets

Longnets

2 Comments

  • Luc Van Osselaer schreef:

    Beste,
    Mag bij het fretteren ook gebruik gemaakt worden van fuikjes waar de konijnen dan inspringen, of is het enkel met buidels?
    MVG
    Luc

    • Hunting schreef:

      Goed opgemerkt.
      Uiteraard, zie art. 25, 39 en 51 van het jachtvoorwaardenbesluit dat spreekt over vangkooien, voor de jacht en de bijzondere bejaging en Bestrijding op Konijnen.

Laat een reactie achter