fbpx Skip to main content
search

Fieldsports channel, het grootste online jacht- en outdoorkanaal uit het Verenigd Koninkrijk, publiceerde in een filmpje de resultaten van een onderzoek gehouden door Fieldtester onder hun volgers en deze van Fieldsports Channel. Het onderzoek werd in maart 2020 gestuurd naar de kijkers van Fieldsports Channel onder wie 700 de vragenlijst invulden. In totaal gebruikte Fieldtester 3500 ingevulde vragenlijsten.

Verschillende vragen werden gesteld en wij lijsten jullie graag de resultaten op. We zijn ook benieuwd of dit in België het geval is of het hier toch iets anders ligt. Wat hoogst waarschijnlijk het geval is door de andere invulling die wij geven aan jagen op zich. Er zijn nu eenmaal iets meer drijfjachten op het continent dan over het kanaal ?. Bovendien is de regelgeving in onze beiden landen verschillend alsook de accommodatie.

Toch willen we jullie de resultaten niet onthouden dus hier volgen ze:

Activiteiten die worden uitgeoefend:

 1. Deer stalking (Bers/aanzitjacht op hertachtigen) à 38%
 2. Foxshooters/vermin control (bestrijding van overlast soorten) à 31%
 3. Target shooters (Doelwit schieten) à 15%
 4. Wild boar shooters (everzwijnen jagers) à 11%
 5. Big game overseas (jagen op het continent) à 5%

We dienen nog op te merken dat er overlapping is binnen de verschillende categorieën. Alle doelwit schutters, everzwijnen jagers en grofwild jagers op het continent bejagen ook andere soorten in de UK. 16% van de deer stalkers doen slechts dit en niets anders net zoals 12% van de fox shooters.

 1. Populaire kalibers:

Wil je graag een vat vol wormen opendoen dan hoef je maar een discussie te starten over welk kaliber nu het beste is! Hoor ik daar enkele creedmoor liefhebbers? Helaas niet het meest geschoten kaliber, ook niet in de UK. Hieronder even een overzicht van de meest geschoten kalibers in de UK. Ook weer hier vermoedelijk andere resultaten in België

 1. De bekende .243 Win à 26%
 2. Een oude bekende de .308 Win à 18%
 3. .223 Rem à 11%
 4. 6,5×55 mm à 9%
 5. .30-06 Spr à 7%
 6. .222 Rem à 4%
 7. .22-250 Rem à 3%
 8. 5mm Creedmoor à 3%
 9. .279 Win à 3%
 10. .300 Win Mag à 3%
 11. .375 H&H à 3%
 12. .300 WSM à 3%
 13. 0ther à 12%
 14. De wapens zelf:

Over na de wapens want geen enkele activiteit zou kunnen uitgevoerd worden zonder een geschikt wapen. Er zijn verschillende criteria die belangrijk zijn bij de aanschaf van een wapen en naargelang de criteria zijn er andere merken die winnen. Betrouwbaarheid, uitzicht/ergonomie, precisie en dienst na verkoop waren hierbij de belangrijkste criteria waarvoor het Deense Merk Schultz & Larsen won (kent iemand deze?). Savage arms won het waarde voor de prijs die je ervoor betaald criteria en Bergara blonk uit als het merk dat de meest passende wapens maakt voor de schutters die ze gebruiken.

Over naar de meest gebruikte merken waarvan de top drie er als volgt uitziet.

 1. Tikka
 2. Sako
 3. Blaser

Finse kwaliteit uit de Beretta stal weet overduidelijk veel Engelsen te overtuigen, bij ons zijn deze weer iets minder zichtbaar daar waar de nummer 3 uit de UK hier hogere toppen scheert. Zou het iets te maken hebben met wat onze wapenhandelaars goed aanbieden/aanprijzen op de markt?

Dan nu tot slot de top 6 van meest gebruikte modellen, na het merk toch ook best belangrijk.

 1. Tikka T3
 2. Blaser R8
 3. Sako 85
 4. HOWA 1500
 5. Remington 700
 6. Browning X-Bolt

We hebben dus sterk het gevoel dat bij een Survey in België de resultaten net iets anders zullen zijn. Dit door de vormen van bejaging en waarschijnlijk de traditie alsook het aanbod van bepaalde spullen. Maar misschien toch wel een opsteker voor ieder van ons.

Hierbij dan ook een warme oproep om voor jullie zelf de survey eens in te vullen en de resultaten met ons te delen dan kunnen we voor België eens een overzicht geven en waarom niet meteen ook voor hagelwapens een soortgelijke vragenlijst? De antwoorden voor een soortgelijke fieldtester vragenlijst volgen binnenkort.

Aan ieder van jullie Covid-veilige activiteiten toegewenst.

 

 

 

 

Redacteur Tom Van de Maele