fbpx Skip to main content
search
Jachtopleiding

Wolven in België

By maart 8, 2013One Comment

Ook in België worden meer, en grotere, roofdieren gesignaleerd. Daarom aandacht voor een denkelijk interessante lezing rond Wolven in België
In heel Europa is een grote wildlife-comeback aan de gang. Bevers, otters, vossen, wilde katten, lynxen, wolven, zeearenden, oehoes… alles komt terug. Grote zoogdieren en roofdieren profiteren enerzijds van de wettelijke bescherming die eindelijk haar vruchten afwerpt, en anderzijds zorgt de ontvolking van het Europese platteland ervoor dat bossen en natuurgebieden minder intensief gebruikt worden en dat marginale landbouwgronden braak komen te liggen, waardoor er vanzelf meer ruimte ontstaat voor grote zoogdieren en spectaculaire prooivogels.
In het dichtbevolkte Vlaanderen lijkt het allemaal niet zo’n vaart te lopen, maar toch zijn er ook bij ons tekenen van een voorzichtig herstel. Terwijl bever, otter, everzwijn en wilde kat al aan hun comeback werken, zijn Franse en Duitse wolven genaderd tot op 200km van onze grenzen; een jonge wolf, op zoek naar een nieuw leefgebied, kan in een week tijd Hasselt of Brussel bereiken… Uiteraard zal er nog een tijd overheen gaan alvorens de eerste wolvenroedels zich vestigen op Belgisch grondgebied, maar individuele wolven doen nu al af en toe ons land aan. Getuige daarvan de beelden die ‘Dieren in Nesten’ kon maken van de wolf van Gedinne.
Er wordt telkens gestart om 19u met een film over de Europese wolf, om 20u gevolgd door een lezing over de wildlife-comeback in Europa en België, met bijzondere aandacht voor wolf en lynx. Gastspreker is Bernard De Wetter, zoogdierkenner en auteur van ‘Le Mystère Lynx’.

 • Vrijdag 8 maart – Harelbeke
  Provinciaal Domein De Gavers – Eikenstraat 131 – 8530 Harelbeke
 • Vrijdag 15 maart – Mol
  Ecocentrum De Goren – Postelsesteenweg 71 – 2400 Mol
 • Zaterdag 16 maart – Hoeilaart
  Bosmuseum Jan van Ruusbroec – Duboislaan 2 – 1560 Hoeilaart
 • Vrijdag 22 maart – Genk
  Cosmodrome (voorheen Europlanetarium) – Planetariumweg 19 – 3600 Genk
 • Zaterdag 23 maart – Antwerpen
  EcoHuis Antwerpen – Turnhoutsebaan 139 – 2140 Borgerhout
 • Vrijdag 29 maart – Kessel-Lo (Leuven)
  OC Genadedal – Velderblok 2A – 3010 Kessel-Lo
 • Zaterdag 30 maart – Gent
  Monasterium PoortAckere – Oude Houtlei 56 – 9000 Gent

Graag vooraf inschrijven via wolven@landschapvzw.be. Je ontvangt een bevestiging en meer gedetailleerde info.

Verdere info op de website Wolven in België of via bijgaand Persbericht.

Publicatierechten – Landschap vzw

One Comment

Laat een reactie achter