Dinsdagnamiddag 5 maart werd in Ukkel 17,5 graden Celsius gemeten. Hiermee gaat die dag de boeken in als de warmste 5 maart ooit sinds de start van de metereologische meting in 1833. Met de warme zuidoostelijke luchtstromingen begonnen tienduizenden Kraanvogels (Grus grus) massaal aan het voorjaarstrek van de Spaanse overwinteringsgebieden naar de noordelijke broedgronden. Ook de paddentrek ging van start met een echte topdag op 7 maart. Intussen bereikten ook de eerste Kleine pleviereren (Charadrius dubius), Blauwborsten (Luscinia svecica), Zomertalingen (Anas querquedula) en Boerenzwaluwen (Hirundo rustica) ons land. Allen voorbode van een lente die nu nog even in de ijskast gaat.
Binnen de natuurbeleving staan de speciale waarnemingen natuurlijk bovenaan. Wie spot er niet graag een Blauwborst, Ruigpootbzuizerd of een Scharrelaar
Een apart vakgebied binnen de vogelwaarnemingen is de Fenologie.
Dit is de studie van jaarlijks terugkerende natuurverschijnselen. Voorbeelden van onderzochte verschijnselen zijn de tijdstippen waarop trekvogels terugkomen, de eerste bladeren aan bomen komen, en de eerste vlinders gesignaleerd worden.
Op de overigs uitstekende, maar vooral mooie website vogels van belgie staat een uitgebreid overzicht van de fenologie (aankomst, vertrek en verblijfsperiodes) van de meeste broedvogels en wintergasten.
Ten andere dit is actueel, rond deze periode starten de meeste broedvogels hun trektocht. De Wintergasten vertrekken, de andere broedvogels komen hier aan in hun broedgebied. Het wordt dus terug druk op de kalender van de trekvogels.
Waarnemingen – België
Wil je dagelijks de vogelwaarnemingen opvolgen in België dan is er de site Waarnemingen.be.
Als je de lente dan toch nu reeds wil beleven hierbij een audiofragment van de Boerenzwaluw
[audio:https://hunting.be/wp-content/uploads/Boerenzwaluw.mp3]