fbpx Skip to main content
search

Wie de titel van dit bericht zal lezen, denkt allicht dat hier een uitleg gaat volgen over het bejagen van everzwijnen in Vlaanderen en Wallonië. Niets is echter minder waar. in dit artikel en filmpje valt geen schot.
De varkens in onderstaand filmpje worden namelijk ingezet als natuurbeheerders. Daarbij doen de beherende varkens aan onkruidbestrijding. Zo bestrijden ze onder meer berenklauw. Daarnaast woelen de varkens ook de grond om zodat de grond weer klaar wordt gemaakt voor nieuwe bomen en planten. Zoals we ook weten, houden varkens van een goed modderbad (zoelen). Daarvoor maken ze dan ook kuilen. De bodem van die kuilen worden harder onder hun gewicht en vormen dan op hun beurt weer de ideale plek voor poeltjes waar het wild kan drinken maar ook kikkers, padden en muggen zich kunnen in voortplanten. Deze muggen vormen dan de noodzakelijke proteïnen voor het jonge wild.
Deze vindingrijke en biologische manier van hoe varkens ook nuttig zijn voor de natuur wilden we jullie niet onthouden. Uiteraard zien we wel in dat dit “getrainde” varkens zijn en geen everzwijnen. Deze dieren worden in bedwang gehouden door schrikdraad of omheining. Bij wilde everzwijnen zou deze aanpak echter niet slagen. Toch blijft het fijn om eens het nut van varkens naar voor te schuiven. En aan het einde van hun bestaan zorgen deze varkens bovendien nog voor ons via een heerlijk stukje vlees. Biologisch boeren en beheren, het kan!
[fbvideo link=”https://www.facebook.com/akkervarken/videos/1308014309235070/” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

3 Comments

Laat een reactie achter