fbpx Skip to main content
search
Hunting Habitat

Valkerij III

By juni 15, 2012No Comments

Als onderdeel van de pagina’s rond de Hunting Habitat een serie over de Valkerij.

Deel III – Valkeniersuitrusting

De Valkenier beschikt over nogal wat hulpmiddelen tijdens de training en de jacht.
De belangrijkste zijn:

Valkerij Schoenen

 Schoenen

Om de vogel vast te maken en te hanteren heeft hij lederen riempjes vastgemaakt aan de poten. Dit zijn de Valkenschoenen.

Bellen

Vroeger werden belletjes gebruikt om aan de Valkenier info te bezorgen waar de Roofvogel zich bevond. Het geluid en het speciale gerinkel gaf aan waar en wanneer er eventueel een prooi geslagen was.
Nu wordt gewerkt met zenders (vastgemaakt op de rug) om de vogels en de geslagen prooi te lokaliseren.
 

Valkerij Huif

Huif

Wanneer de Roofvogel vertrouwd is met zijn Valkenier en zijn ogen zijn afgedekt wordt hij zeer kalm.
Vooral valken, eerder dan buizerds, worden rustiger met een huif. Vroeger werd de gehuifde vogel dan ook, als onderdeel van de uitrusting van de edelman of vrouw overal meegenomen.
 

Valkerij Handschoen

Handschoen

Om zich te beschermen tegen de klauwen draagt de Valkenier een handschoen. De lengte hangt af van de vogel: enkel de hand voor een Smelleken, tot de pols voor een Valk en bijna de volledige arm voor een Steenarend. De Handschoen en de vogel wordt links gedragen, daardoor is de rechterhand vrij voor de andere Jachttaken.

De loer

De loer is bij ons gekend van de uitdrukking “iemand een loer draaien”. Dit komt uit de valkerij waar de loer gebruikt wordt om de vogel beet te nemen en hem telkens opnieuw te laten trainen door aan te vallen naar een kunstmatige prooi.
De loer heeft het uitzicht van een prooi (vogel of konijn) en wordt rondgedraaid of over de grond getrokken, om de vlucht van een prooi na te bootsen.

Verdere info

Verdere info te vinden op een aantal gespecialiseerde sites:

 

Laat een reactie achter