fbpx Skip to main content
search
Hunting Habitat

Valkerij II

By juni 14, 2012No Comments

Als onderdeel van de pagina’s rond de Hunting Habitat een serie over de Valkerij.

Deel II – De Roofvogels

Uit de paar honderd soorten roofvogels zijn sinds de bijna 3.000 jaren Valkerij slechts een paar geschikt bevonden voor de jacht.
Sommige soorten zijn te klein, anderen niet geschikt om te trainen nog anderen jagen enkel ’s nachts (de uilen). De spektakel waarde van een interessante roofjacht vinden we slechts bij enkele soorten
Technisch wordt volgende indeling gemaakt:

  • Longwings: valken
  • Broadwings: arenden, buizerds
  • Shortwings: haviken, harris;

Slechtvalk

De valken

De basis vogel van de Valkerij (vandaar ook de naam).
Enkele uitschieter in deze groep zijn zeker de Slechtvalk (de snelste roofvogel met duikvluchten tot 350 km/uur) en Giervalk (in de middel-eeuwen vooral gewaardeerd als grootste valk) en het Smelleken (de kleinste valkensoort, vooral gebruikt door de edeldames).
 

Woestijnbuizerd - Harris hawk

De haviken

Onder de haviken worden de Haviken (Accipiters) en de buizerds (Buteos) gerekend.
Voor de lage vlucht wordt de havik door velen als ideale jachtvogel gezien, omdat hij enorm snel is, en een ongekend doorzettingsvermogen heeft. Vanwege zijn bouw, is het de ideale vogel om door dichte begroeiing te vliegen. Doordat de havik vroeger altijd wel iets op tafel bracht, kreeg deze al snel de bijnaam “de koksvogel”.
Buizerds werden in de Middeleeuwen minder gebruikt, wegens minder behendig en minder snel. De Buizerd is ook eerder een aaseter.
De Valkerij heeft via Import,vooral vanuit Noord-America, nu een breder keuze. Belangrijkste soorten zijn de Roodstaartbuizerd die vooral wegens zijn lage nood aan zorg een goede starter voor de beginnende Valkenier. Verder is er ook nog de Koningsbuizerd, meer karakter en dus moeilijker om mee te werken. De gemakkelijkste is de Woestijnbuizerd. Gezien hij van nature uit in groep jaagt, verdraagt hij gemakkelijk de mens aan zijn zijde tijdens de jacht.

Steenarend

Arenden

De grootste Roofvogel kwam het de Koning of Keizer, als hoogste in stand, om met de Arend te jagen. Niet hijzelf maar een onderdaan, met een sterke arm, trainde en droeg de vogel.
Niet de gemakkelijkste vogel voor de Jacht wegens zijn humeurigheid en ook zijn natuurlijke mogelijkheid om langere tijd te vasten (en dus geen zin of noodzaak voor te jagen).
Nu nog wordt deze gebruikt in oosterse landen voor de jacht op de Vos of zelfs de Wolf.
 
 

Sneeuwuil

Uilen

Uilen zijn niet de Jachtvogels bij uitstek. Zeer moeilijk te trainen en ze jagen liefst bij nacht (en dan zien wij niet zo goed).
De uil heeft nochtans zijn rol gespeeld in de vroegere Valkerij. Een uil wordt duidelijk aanzien als een concurrent door andere roofvogels. De valkeniers gebruikten uilen om in het wild levende Valken en Haviken te lokken en te vangen.

Laat een reactie achter