fbpx Skip to main content
search
Hunting HabitatJacht

Palombière II

By januari 16, 2013No Comments

Vorige maand hadden we het over Filosofie en Jacht, eerder ook reeds over Boeken, deze week een verhaal over de Jacht. De Ervaringen om en rond een Palombière.
Elke dag een stukje, leden van Hunting kunnen het volledige verhaal reeds lezen op de site –Verhalen/Palombière. Registreren kan hier.
De mannen komen samen in de jachthut, la cabane de chasse. De hut is van hout en slordig groen geverfd ter camouflage. Ernaast brandt een vuurtje binnen een cirkel van natuurstenen. Aan de buitenmuur hangen twee slipjes, een rode en een zwarte .Terwijl ik de mannen een voor een aankijk, vraag ik me in stilte af wiens veroveringen het zijn geweest. Binnen lachen tien heel roze vrouwen me uitdagend toe vanaf de muur. ‘Welkom in de mannenwereld’ zeg ik in gedachten tegen mezelf .
Er zijn vandaag tien jagers aanwezig, vijf van hen zijn al in de duiventoren geklommen. De overige schud ik de hand. Van sommigen onder hen krijg ik er twee zoenen bij. Twee jagers blijven beneden en zorgen voor het middageten. Eentje heeft zelfs hoogtevrees. Naast de cabane staat op de bosgrond een duivenjachthutje voor hem; een koepel van coniferentakken met daarin een witte plastic tuinstoel. Twee van hen klimmen later in een uitkijktoren vanwaar ze het hele gebied af kunnen speuren naar wilde duiven in de lucht. Via de mobiele telefoons houden de mannen contact met elkaar. Hard schreeuwen gaat ook.
De jacht op houtduiven is toegestaan door de regering vanaf begin oktober tot vijftien november, een slordige week of vijf. Het jachtseizoen op wilde zwijnen en herten begint al in augustus en loopt in februari af. Om welke jacht dan ook te mogen beoefenen is een permis de chasse vereist.
Als ik aanschuif aan de tafel op de veranda worden er over en weer grapjes uitgewisseld. Ik nip wat onwennig aan mijn koffie en bestudeer de bloemetjes op het plastic tafelkleed; ik voel me licht gegeneerd doordat ik vandaag “inbreek” in de grote jongenswereld van deze mannen. Ook al is het met aller toestemming.
Het heeft dagen achtereen geregend, dus er is een grote kans dat de trekvogels deze dag in grote vluchten over gaan komen. De houtduiven komen uit het noorden van Europa en vliegen de Pyreneeën over naar Marokko alwaar ze sinds jaar en dag overwinteren.

Palombes - Casque

De wilde duiven worden gelokt met soortgenoten die hoog in de boomkruinen met een lusje om de pootjes op een ijzeren rekje zijn bevestigd. Ze dragen een maskertje zodat ze rustig blijven. Langs de randen komt er wel daglicht door, maar ze zien niet voldoende om weg te willen vliegen. Buiten het jachtseizoen hebben ze overigens een goed en kalm leven in een volière.
De jachtdag begint met het “opbrengen” van dertien lokdieren. Ze worden via een ingenieus systeem van touwtjes en kleine katrollen omhoog gehesen in de boomtoppen. Een wirwar van touwtjes loopt vanuit de bomen naar de duiventoren die zich eveneens in de boomtoppen bevindt.

Laat een reactie achter