fbpx Skip to main content
search
Kleischieten

Olympische spelen

By juli 11, 2012No Comments

Op de Olympische spelen zijn er ook 3 jachtgerelateerde disciplines in het Kleischieten, namelijk Trap, dubbel Trap en Skeet.
De data van de competities zijn als volgt:

  • Trap: kwalificaties op 5 en finale op 6 augustus;
  • Dubbel Trap: kwalificaties en finale op 2 augustus;
  • Skeet: kwalificaties op 5 en finale op 6 augustyus;

Hieronder de Olympische versie van de disciplines in het kleischieten.

Olympische trap

Zoals de naam het reeds aangeeft is dit een van de disciplines die deel uitmaken van het schietprogramma op de olympische spelen. De gracht voor de schietposities bevat 15 werpmachines, in 5 groepen van 3 machines. De schutters schieten elk naar een kleischijf en verplaatsen zich dan in de richting van de klok naar de volgende schietpositie. De kleischijven vertrekken onmiddellijk bij de afroep van de schutter en worden geselecteerd door een schietschema dat er voor zorgt dat elke schutter identiek dezelfde selectie van een van de drie machines voor hem schiet; alleen gebeurt dit in een onvoorspelbare volgorde.
De machines worden ingesteld zodat de kleischijven tussen de 75 en 80 meter vliegen.
 

Olympische dubbeltrap

Voor olympische dubbeltrap wordt dezelfde schietstand gebruikt, als die voor olympische trap. Twee kleischijven worden simultaan gelanceerd. Er wordt gebruik gemaakt van de machines nr. 7, 8 en 9 (de machines die voor post 3 staan).
De linkse machine (nr. 7) lanceert een kleischijf naar rechts (maximum 5°), de middelste machine (nr 8 ) rechtdoor en de rechtse machine (nr. 9) naar rechts (maximum 5°). De hoogte van het traject ligt tussen 3 en 3,5 meter (op 10 meter van de machine) en de werpafstand is 55 meter.
De kleischijven worden gelanceerd na een wachttijd van 0 tot 1 seconde.
 

Olympische skeet

Is de moeilijkste vorm maar nog steeds nummer één in Vlaanderen en de buurlanden.

  • de vlucht van de kleischijf is afgesteld op 65 tot 67 meter
  • patronen voorschriften: kalibermaximum 12, hagel 7-9, 24gram
  • in de wachthouding wordt het geweer (de kolf) laag gehouden (bij de heupkam)
  • de schutter blijft in de wachthouding tot de kleischijf verschijnt
  • onmiddellijk na het roepen van de duif wordt de duif afgedrukt.
  • een timer “vertraagt” het vertrek van de kleischijf tot 3 seconden na het afdrukken.
  • op een rotte of plank gaan tot zes schutters.

Het hele parcours ziet er als volgt uit:

  • Post 1 – 2 en 3– enkel hoog huis, een doublet
  • Post 4 – enkel hoog – enkel laag en 2 doubletten
  • Post 5 en 6- enkel laag en 1 doublet
  • Post 7 – één doublet
  • Post 8 – enkel hoog en enkel laag

de kleischijven moeten geschoten worden

  • Van post 1 tot post 7: vooraleer de kleischijf de palen die ± op één lijn met de voorzijde van de werphuizen staan voorbij is gevlogen (binnen 40,3 meter vlucht)
  • Op post 8: vooraleer de kleischijf de middenpaal is voorbijgevlogen

– er mag nooit twee keer naar een kleischijf worden geschoten
– bij de doubletten wordt eerst de uitgaande kleischijf geschoten en dan de inkomende. Op post 4 wordt bij de eerste doublet het hoge huis als eerste geschoten, bij de    tweede doublet de kleischijf uit het lage huis
– wanneer bij en doublet beide kleischijven tegelijk worden geschoten wordt dient de schutter opnieuw te schieten. Indien dit drie maal gebeurt is de score 1-0
– wanneer bij de doublet eerst de verkeerde kleischijf wordt geschoten dient de schutter deze doublet opnieuw te schieten en de eerste (uitgaande) blijft nul, ook al moet hij bij de herhaling eerst naar de eerste schieten. Wanneer dit drie keer gebeurt is de score 0-0
– een no-bird en herbeginnen alsof er niets was, is er: wanneer een van de kleischijven kapot uit de werpmachine komt, wanneer de kleischijf duidelijk afwijkend is van vorm en kleur, wanneer de vliegrichting afwijkt al van bij het verlaten van het huis. Wanneer deze kleischijf toch door de schutter wordt aanvaard is er geen no-bird. wanneer bij een doublet de tweede kleischijf wordt gebroken door de stukken aan de eerste
wanneer de kleischijf – al dan niet door invloeden o.a. van de wind – valt vóór de 40,3 meter-lijn: de lijn van de voorzijde van het tegenovergestelde huis naar de verste paal.
– MAAR, wanneer de schutter een kleischijf met zeer sterk afwijkende vlucht die normaal een “no-bird” zou zijn, aanvaardt en naar de kleischijf schiet dan kan het schot als geldig worden beschouwt en krijgt hij geen no-bird.

Clay shot

Laat een reactie achter