fbpx Skip to main content
search

Wanneer het over jagen gaat in de media, kunnen er toch grote vragen gesteld worden over de objectiviteit. Zo nemen wij vandaag bijvoorbeeld kennis van het feit dat er een Zuid-Afrikaanse professionele jager omkwam bij een jammerlijk ongeluk.
De titels kunnen echter maar spectaculair genoeg zijn: HLN: doodgeschoten olifant verpletterd jager, die vuur had geopend op kudde.
Of Newsmonkey: Loontje komt om z’n boontje? Olifant plet beruchte trofeejager en stroper Theunis Botha.
Realiteit. De man gaan op jacht met een groep jagers die bij hem geboekt hadden. Daarbij komen ze jammerlijk genoeg in confrontatie met enkele olifanten die hun kalveren wouden beschermen. Resultaat de olifanten chargeerden recht op de groep af. Waarbij de professionele jager Theunis Botha het vuur opende. Nergens duidelijk weer te vinden maar naar vermoeden een waarschuwingsschot om de olifanten op afstand te houden. Iets dat ook gebruikelijk is bij safari tochten wanneer “natuurliefhebbers” de savanne intrekken. Hij werd echter door een vierde olifant onverwacht van opzij aangevallen en door de slurf van deze olifant gegrepen. Een van de mannen die het voorval zag gebeuren wou daarbij het leven van Gotha redden door de olifant dood te schieten. Deze laatste viel daarbij helaas op Gotha die aan zijn verwondingen overleed.
Wat mij en ik denk vele anderen stoort is het suggestieve en sensatie bewuste van de vele titels in kranten. Meteen is hij een stroper en meteen lijkt het alsof dit moedwillig gebeurde en alsof ze op olifantenjacht waren.
Denk even na, lees de feiten en vertel hetzelfde verhaal maar i.p.v. jagers zijn het journalisten die op safari gaan en per ongeluk op een kudde olifanten met kalveren stuiten. De olifanten vallen aan en 1 journalist wordt gegrepen. De anderen hebben wapens in hun handen: wat zou de uitkomst zijn en wie zijn fout ze het zijn?
Maar als het over een jager gaat is het uiteraard: “boontje komt om zijn loontje”.
Wel de feiten zijn er: in landen waar jacht wordt toegelaten is er een grotere biodiversiteit en doen vele kwetsbare diersoorten het zeer goed. Dit in tegenstelling tot landen waar jagen wordt verboden.
Jacht wordt gecontroleerd en laat toe dat de populatie groeit. Het geld die daarbij wordt betaald door jagers aan de parken, wordt gebruikt om de dieren te beschermen, de lokale bevolking van werk en voedsel te voorzien.
Dit is waarom jacht duurzaam kan zijn voor Afrika. En dit is de manier waarop jacht in Afrika duurzaam is. Als ze op wetenschappelijke basis gebeurd met respect voor mens en dier. Dit zal soorten de kans geven om te blijven bestaan.
En dit zou onze pers moeten doen: objectief de feiten weergeven en onderzoek doen i.p.v. dit populisme te verspreiden op een ongefundeerde basis en mensen te beschuldigen van bepaalde feiten.
Als individuele jager zou ik zeggen: blijf het goede voorbeeld geven en ga zeker niet akkoord als mensen leugens verkondigen.

Theunis Botha en gezien

Theunis Botha en gezin

Laat een reactie achter