fbpx Skip to main content
search
Geen categorie

Natuurwaarnemingen

By april 4, 2013No Comments

Dat het niet echt normaal is, dit weer, kan je ook gewoon buiten zien in je eigen tuin.
Maar toch onderbouwen we dit graag wetenschappelijk.
Kievitten zijn hierin vandaag onze wetenschappers.

Eerste Kievitsei

Eerste Kievitsei - Trend

Eerste Kievitsei – Trend

Zij zijn één van de eerste broeders, vroeg in de lente. Dit jaar werd het eerste kievitsei gevonden op 20 maart. Maar dit is toch een dikke 11 dagen later dan vorig jaar. Het eerste kievitsei in Friesland is twee dagen later in Eernewoude gevonden, dat is 12 dagen later dan vorig jaar.
In Nederland is het een traditie om het eerste Kievitsei te vinden, vooral dan in Freisland. Kievitseieren rapen is in Nederland verboden, maar in Friesland wordt hier een uitzondering gemaakt, met een maximum van 15 eieren per persoon. Het eerste gevonden ei wordt aangeboden aan (de commissaris van) de Koningin.
Uit de langjarige trend blijkt dat kieviten steeds eerder zijn gaan leggen en die trend wordt niet “verstoord”door een eenmalige late vondst, zoals in dit jaar.
Het eerste kievitsei is de afgelopen honderd jaar steeds vroeger in het jaar gevonden. Aanvankelijk kwam dat door intensivering van de landbouw, tegenwoordig is de klimaatverandering een mogelijke verklaring.

Trekgedrag Kievit

Bijzonder ook aan de Kievit is dat, alhoewel hij zo vlug mogelijk wil broeden, toch niet echt houdt van vrieskou. Dit is ook te begrijpen, om zijn eten te vinden moet hij met zijn snavel in de grond kunnen, en bij vrieskou lukt dit niet zo goed. Dus volgt hij de grenslijn tussen dooi en vriezen bij zijn trek naar het Noorden.
Dit jaar doet hij dit ook, maar dan nu in omgekeerde richting. De kievitten waren reeds flink opgeschoven naar het Noorden, maar met deze plotse maar vooral langere vriesperiode schuiven ze weer op naar het Zuiden. Bij tellingen in Lommel 1.200 stuks in Brugge net geen 1.000.
Sneeuwtrek heet zoiets dan. Normaal zien we zoiets enkel diep in de winter. Een eenzame Ruigpootbuizerd werd ook waargenomen richting zuidwesten, nochtans een winterharde soort. Verder valt er te vrezen voor een aantal vorstgevoelige soorten zoals boerenzwaluwen en kerkuilen.
 
Hieronder nog een uittreksel van de toespraak bij de “Keuring van het ei”.

“Normaal mag ik de magische woorden uitspreken dat het nu lente is in Fryslân. Nu zeg ik: ooit zal het lente zijn. Om maar met een Amerikaanse dichter te spreken: de eerste dag van de lente is één ding, de eerste lentedag is iets anders. Daar kan soms wel een maand tussen zitten. Houd moed! “

Kievit

Kievit – Rudy Driesen

Laat een reactie achter