fbpx Skip to main content
search

In een vorig artikel rond de Jachtverpachting van het Hulstlobos, werd een zinnetje uit de Voorwaarden toch scherp opgemerkt:

  • Artikel 7. §1 – Er mag niet met staalhagel geschoten worden in de richting van bos of bomen. In het bos of op bospaden wordt enkel het gebruik van zachte hagelsoorten (bv. bismuth) toegelaten.

Is dit een eerste indicatie dat het dan toch niet volledig juist zit met dat verbod op loodhagel. Want effectief staal is hard en dringt in de bomen in, blijft zitten in de schors en is nefast. Lood daarentegen is zachter, vervormt en valt eigenlijk van de boom af. Geen schade.
In de UK, dat kleine Jachtland net over de grote plas hebben ze dit reeds langer begrepen.
The Case For Lead is een volledig studiedocument rond loodhagel. De auteurs zijn de jongens van de Country Side Alliance. Lood is in de UK nu enkel verboden voor Jacht op Eend, Gans, Meerkoet en Waterhoen. Met dit werkstuk willen ze de verdere beperking qua Lood tegengaan.
Het volledige dossier (in het Engels) – The Case For Lead

Case For Lead 2013

Case For Lead 2013

 

One Comment

  • 44r schreef:

    ofwel hebben ze ook opgemerkt dat ijzeroxides in de sapstroom nogal nefast zijn voor plant en dier. Ofwel krijgen ze gewoon klachten van de houtzagerij waar de magneetdetector geen onderscheid kan maken tussen zachte staalhagel en een stuk prikkeldraad of een nagel…
    Persoonlijk weet ik wel van een jachtvriendin die plichtsgtrouw haar staalhagelpatronen zat uit te testen op een stuk papier (en dekking nakijken + gaatjes tellen) tot er bij een Rottweilpatroon plots gewoon 1 gat verscheen van zowat 2 cm diameter… waarschijnlijk was deze staalhagel door roestvorming aan elkaar geklit. Als je zoiets toevallig voorhebt op een jachtdag gedreven fazant of op patrijs, dan kan ’t zijn dat je 4-500 m verder een toevallige voorbijganger het licht uitdoet. Loodoxides zullen mogelijk giftig zijn (in hogere doseringen), maar lood roest weinig en als het oxideert dan kit ’t niet aan elkaar…
    En voor’t schot merk ik momenteel nog heel weinig verschil tussen lood en staal… tot je’t wild gaat oprapen of nadien kuisen, dan komen de grote nadelen van staal pas echt boven.
    En zo maar een opmerking: als je bij onze Waalse kant van’t land nog steeds loodhagel (gecoat) mag gebruiken, moeten we dan alle riviertjes eigenlijk niet afdammen en hun verplichten van alle zware metalen uit’t water te halen vooraleer het verder bergaf naar Vlaanderen mag? Of volstaat gewoon een boete per m³ geloosd water?

Laat een reactie achter