fbpx Skip to main content
search

anb_logo_q_kleinStraks moeten we nog fan worden van ANB en lidgeld betalen (doen we eigenlijk ook via ons Jachtverlof).
Vorige week hadden we de aankondiging van de Jachtverpachting in Maasmechelen, en ook nog de vereenvoudiging van de wetgeving. En kijk vandaag de aankondiging van de Licentiejacht Reewild in de Kempen.
De Licentiejacht gaat via een openbare aanbesteding:

 • Licentiejacht reewild 2014 in domeinbos Ravels (16 licenties) en Hoge Vijvers in Arendonk (8 licenties)
 • Afschot grofwild 2014 in Graafsbos in Merksplas (2 licenties) en domeinbos Koninklijke Schenking in Mol – Postel (12 licenties)

Totaal gerealiseerd afschot 2013: 78 stuks reewild
De openbare aanbesteding heeft plaats op dinsdag 5 november 2013 om 14 uur in het Boshuis van Ravels, Jachtweg 27.
Indien niet alle licenties worden aanbesteed volgt een tweede aanbesteding op dinsdag 19 november 2013, eveneens om 14 uur in het Boshuis.
Verdere info  kan je aanvragen via telefoon 014/63 93 63. Maar wij deden reeds het werk en hierbij de  aanbestedingsvoorwaarden voor

 

Jong-Jagers

En, misschien specifiek te vermelden, deze Licentiejachten zijn uitermate geschikt voor de Jong-Jagers. Er is namelijk een zeer goede opvolging van de Regiobeheerders en lokale boswachters. Er is zelfs een korte opleiding kogelschieten. En, als je wat oplet kan je mits een goede (lage) bieding enkele aangename jachtmomenten beleven voor weinig geld.
ANB licentiejacht Turnhoutse Kempen en Netebronnen- Zuiderkempen

8 Comments

 • waidman schreef:

  Ik lees in lastenboek de voorwaarden tot geldig bod voor deze licentiejacht.
  Hetgeen ik hier betreur is dat elkeen kan een bod doen (hoogste bedrag) en zodanig een “vreemde” in een jachtveld of in een werkingsgebied van een erkende wbe kan jagen.
  Dit brengt waarschijnlijk grote problemen mee. Ik zag liever, zoals in het jachtdecreet voorzien, bijkomende het recht van een zittende jager,OF het recht van de wbe waar deze gronden gelegen zijn, mits verhoging van 10 % van het hoogste bod.
  Bijkomende een praktische schietproef doet de wettelijke voorwaarden van een jachtverlof “grootwild” ten onrechte teniet.

  • Peeke schreef:

   Ik ben het eens met de uitleg van Waidman.
   Maar wat met jong jagers die geen jacht hebben en niet kunnen aansluiten bij een wbe? Die blijven wel op hun honger zitten. Ik bedoel hier niet enkel deze licentiejacht, het gaat zo ook op andere openbare verpachtingen, als nieuwe/jong jager kan je bieden wat je wil het wbe gaat er wel over. Hoe kunnen die mensen ooit zelf nog aan een jacht geraken als de wbe’s ze de kans niet geven om zich te bewijzen.
   Zelf trouwens al verschillende keren meegemaakt.

   • verschaeren schreef:

    Alois, je gaat wel erg kort door de bocht om mensen zonder hond met de nek aan te kijken, al eens nagedacht dat er mensen zijn die niet in de mogelijkheid zijn om een hond te houden, maar wel passie voor de jacht hebben of een jongjager die eerst even wil oriënteren om te kijken welk ras hem ligt, en waar baseer je jezelf op om te denken dat zulke mensen geen respect zouden hebben voor jou hond? Wat betreft je visie op het reewild beheer wil ik je wel bijtreden, er kan geen goed reewild beheer zijn als je de eerste de beste een licentie geeft om een aantal stuks weg te nemen zonder dat deze persoon kennis heeft van het veld en het bestand, maar het welzijn van het wild is nu niet bepaald de betrachting van het ANB denk ik,en ook niet van degene die een licentie kopen, en werk in het veld kan je makkelijk volk voor krijgen als je zulke mensen bv nadien eens uitnodigt om kraaien en of duiven te helpen verdelgen, maar meestal zijn jagers niet erg opgezet om vreemden mee te nemen in hun veld en dan worden er dus ook geen kansen geboden aan minder fortuinlijke jagers die geen eigen veld hebben.

  • waidman schreef:

   Peeke,
   Elke jager kan aansluiten bij een jachtgroep, zodoende, indien deze jachtgroep lid is van een wbe, kan hij dus ook lid worden van een wbe.
   Het begint echter wanneer men lid wil worden van een jachtgroep, deze jachtgroep zal al dan niet geneigd zijn deze jong-jager op te nemen op basis van verschillende criteria :
   Karakter, sociale vaardigheid, weidelijkheid, ingesteldheid enz…jagen in groepsverband, is meestal een gewapende wandeling onder vrienden. Dit kan men niet kopen !
   Sommige jachtgroepen hebben met sommige jong-jagers ook wel niet zo’n beste ervaring, waarbij achteraf door deze jong-jagers wordt ingebroken in het jachtveld om een “eigen” jachtveld uit te bouwen, vandaar ook de terughoudendheid om zo maar een jong-jager in de groep op te nemen. Vele jong-jagers weten niet wat het inhoudt een “eigen” jachtveld te beheren. Meestal hebben zij een jong gezin, een drukke beroepsbezigheid of ook aan het bouwen of verbouwen (en wat centen over om een jachtbijdrage te betalen) doch meestal geen “tijd” om de werkzaamheden binnen een jachtveld te helpen onderhouden. Ze maken wel de nodige tijd vrij op de geplande jachtdagen op “post” te zijn, pintje mee te drinken, stukje wild mee te nemen en dan .. vlug bij vrouw en kindje(s).Wat ook gezegd mag worden (ik ga uiteraard niet iedereen over dezelfde kam scheren) doch meestal is het jachtexamen een “bevlieging en een test naar de eigenwaarde” om aan het jachtexamen deel te nemen en eventueel te slagen. Nadien is het een kwestie om aan “jacht” te geraken.
   Ik ben voorstander van een soort “peterschap” waarbij een jong-jager wordt begeleid in het jachtveld door een ervaren deskundige oudere jager, die hem leert wat JAGEN is.
   Voornoemde factoren zullen beslissen of een jong-JAGER die naam waardig is.
   Ik kan in deze korte tijdspanne niet uitleggen wat het “peterschap” verder inhoudt, doch steeds bereid daarover verder door te bomen.

 • Aloys schreef:

  Peeke, een goede plaats binnen een groep kan je moeilijk kopen, die moet je verdienen. En ’t is niet genoeg om alleen maar te beloven dat je hard op de jacht komt werken… Om mee te jagen kan je op eenvoudig verzoek 100 geweren op de been krijgen. Om hoogzitten te maken, te plaatsen of te onderhouden, of om te voederen, of om te banen, het zichtveld te vergroten,… kortom honderden werkjes waarvoor je geen geweer nodig hebt, maar die wel erg noodzakelijk zijn, is het veel moeilijker om vrijwilligers te vinden. En daarbij komt dan nog de hoofdzaak: past zo’n nieuw iemand binnen de groep? En als ik het grote aanbod van jagers zonder hond momenteel zie, dan ben ik van oordeel dat ze ergens een verkeerde basis hebben meegekregen. Persoonlijk probeer ik jagers zonder hond te mijden, want ze hebben gewoonlijk ook weinig respect voor uw eigen hond. En jagers, zelfs nieuwbakken jagers, met een goede hond, worden graag gezien en dikwijls uitgenodigd. Dus niet te veel zeuren over ’t systeem als je zelf nog genoeg initiatieven kan nemen. En persoonlijk ben ik ook helemaal niet voor deze licentiejacht, gezien daar te veel de nadruk ligt op geld en stuks. En dit is een manier van beheren die mij heel weinig aanstaat. Bij ons mag bvb. een 6-ender pas na de bronst geschoten worden, hetgeen plots heel andere moeilijkheden meebrengt. En als kits wordt getracht uitsluitend geitkitsen te schieten, hetgeen alles weer extra moeilijk maakt. En mijn hond gaat mee aanzitten en ik heb inderdaad hierdoor al wat kansen laten liggen, maar so what? Ik hoef toch niet telkens reewild te schieten? Maar ’t is wel meegenomen dat de binding met de hond telkens verbetert… En gewoonlijk wordt reewild bij ons in overleg geschoten, er wordt zelfs overlegd per sms terwijl we op de hoogzit zijn. En daarbij nog dit: ik mis in gans de jachtopleiding wel ’t aanhalen van’t plezier dat je zelf hebt als je iemand anders iets kan laten oogsten…

 • perelaar schreef:

  Ik heb als jongjager zonder problemen kunnen aansluiten bij een jachtgroep – ik ging wel al jaren mee als ’trakker’, en ga nu nog altijd mee werken in het veld. Niet omdat het moet, of om mijn deelname aan de jacht af te kopen, maar omdat ik graag bezig ben in het veld/bos.
  Overigens, moet je niet jachtrechthouder zijn om bij een wbe aan te sluiten?

 • Peeke schreef:

  Ik begrijp ook u Aloys.
  En een plaats kopen? je moet inderdaad in de groep vallen/passen, maar je moet ook eerst een kans krijgen hé, ervaring opdoen kan dus ook alleen als je die kans aangeboden krijgt. Daarom is eigenlijk die licentiejacht nog niet zo slecht moesten ze hier meer aan jong/junior jagers denken.
  Nu wat honden betreft had ik niets geschreven daar ik zelf 2 honden heb waarvan 1 is opgeleid om op kleinwild te jagen en de andere, oudere, echt wel goed apporteert. Dus aan hond geen nood bij mij 😉
  Wat betreft het jachtrevier, ik vind het niet meer dan normaal dat er klusjes en KLUSSEN moet gebeuren als je een jachtrechthouder of mede jachtrechthouder bent, dit wil evenwel niet zeggen dat ik in ruil voor, eens een jachtdag, zeker bereid ben om mensen (jacht en mede jachtrechthouders) te helpen in hun revier. Ik zou zelfs stellen dat ik dit niet meer dan normaal vindt. Hoe kan je anders ooit zelf een revier onderhouden als je niet bereid bent er in te werken.
  Niet iedereen is opgezet met jong jagers, zelf heb ik redelijk wat trackwerk geleverd en van de moment dat ik mijn verlof had (had niet gezegd dat ik er voor ging) was ik niet meer welkom? …. schrik?….. waarom? De jagers voelden hun plaatsje bedreigd, een nieuwe jager die het terrein kent oei oei oei wat gaat die hier allemaal…… je begrijpt dat dit zeker niet leuk is.
  En als er niemand de durf wil hebben om jong jagers uit te nodigen en hen de kans te geven te helpen in hun revier of binnen een wbe en in ruil, bvb schadelijk wild of duiven te laten bestrijden, dan denk ik dat iedereen hier wel kan bij varen.
  En nu back on topic: als jongjager (51 jaar en 2de verlof) ga ik toch weer mijn kans wagen om een bod uit te brengen zoals ik trouwens vorige week ook heb gedaan op de licentie’s in Limburg. En dan hopelijk op deze manier met hulp van ervaren jager ervaring op te doen.
  En wat betreft het oogsten van wild, ik kan inderdaad evenveel genieten met iemand anders iets strekt, als dat ikzelf zou strekken.
  Weidelijke groeten
  Peeke

 • Aloys schreef:

  “en waar baseer je jezelf op om te denken dat zulke mensen geen respect zouden hebben voor jouw hond?”
  Euh, ervaring?
  Ik heb dit jaar mijn 35ste Vlaams jachtverlof en daarvoor ging ik met mijn inmiddels overleden vader mee als tracker…
  En er zullen wel uitzonderingen zijn en ik ga niet het leven van mijn hond riskeren om deze te zoeken, maar wie nog geen hond heeft of heeft afgericht, heeft doorgaans niet het gepaste respect voor de binding en ’t werk dat aan een goed functionerende hond verbonden is.
  En eigenlijk mag men van mij het ganse jachtexamen gewoon vervangen door een gepaste test die op een objectieve wijze weergeeft hoe goed men met een hond omgaat. Meer zelfs: ik heb ooit de stelling verdedigd dat men eerst maar een hond moest africhten eer men aan eigen kinderen mocht beginnen…
  En hoewel dit alles een interessante discussie kan opleveren, heeft ’t eigenlijk weinig met licentie-jacht te maken 🙂

Laat een reactie achter