Het klieschieten ligt dicht bij de jacht. Al is het maar dat dit de eerste discipline is waar Aspirant jagers met geweren en schieten in contact komen.
In België worden volgende disciplines beoefend:
- Jachtparkoers
- Skeet
- Trap
Jachtparkoers
Bij Jachtparkoers worden de schutters op een vaste plaats geposteerd, clays worden afgeschoten vanaf meerdere punten en ook in alle mogelijke richtingen. Links, rechts, inkomend, uitgaand, hoog, laag enz. Dit als simulatie van een echte kleinwildjacht.
Skeet
Bij de SKEET-discipline bevinden de schutters zich op een halve cirkelomtrek (diameter: 38,80 meter). Een lanceercabine bevindt zich aan weerszijden van deze halve cirkel, met links de hoge toren en rechts de lage toren. De schutter schiet achtereenvolgens vanuit acht aangeduide posities (7 op de cirkel, 1 in het midden tussen de 2 torens) eerst de clay van de hoge toren, daarna deze van de lage toren. De schutter heeft recht op één patroon per clay. Op de posities 1, 2, 6 en 7 worden de ‘dubbele’ (de twee torens lanceren tegelijkertijd één clay) onmiddellijk achter de ‘enkele’ geschoten. De schutter beschikt over twee patronen en is verplicht eerst te schieten op de clay komende van de dichtste toren en daarna te schieten op de verste toren. Een volledige serie bevat 25 clays.
Trap
Bij de TRAP-discipline bevinden de schutters zich op 15 meter van de lanceerput. De lanceermachine regelt automatisch het traject van de gelanceerde schotels en dit volgens een internationale reglementering. De richting van de schotels wijzigt zich steeds na elke schietbeurt. De schutter heeft recht op twee patronen per schotel en verandert van schietpositie (in totaal 5 schietposities) na elke clay. Een volledige reeks bevat 25 clays.
Veiligheid
En bij het kleischieten is veiligheid belangrijk. Daarom deze poster met de tien geboden van het Kleischieten.
Op de poster staat nog Clay Pigeon Shooting, in België mag dit van een zekere Jan niet meer en moest het woordje duif eruit.