fbpx Skip to main content
search
Hunting Habitat

Jachthoorn II

By juli 10, 2012No Comments

De Jachthoorn is binnen de jagerij gekend onder twee vormen:

  • Franse jachthoorn – Trompe d’Orléans;
  • Duitse jachthoorn – Fürst Pless-hoorn;

In ons tweede deel, de Duitse Jachthoorn.

Duitse Jachthoorn

Fürst Pless Hoorn

Historiek

De oudste vorm van het jachthoorn was vervaardigd van de hoorn van een rund of andere dierlijke hoorndrager en produceerde slechts één toon. Het Duitse jachthoorn de “Fürst Pless”-hoorn, genoemd naar de vorsten Von Pless, ontstond rond 1880 uit de kleine kavalariehoorn, een legerhoorn dus. De “Fürst Pless”-hoorn is een typisch signaalhoorn met een toonbereik van rond de 5 noten. Het wordt vrijwel altijd door de jagers te voet gebruikt en men beschikt over 45 jachtsignalen.

Jacht

De parforcehoorn, de Plesshoorn en het Taschenjagdhorn worden nu gebruikt om mee te communiceren tijdens een jachtdag (de aanvang van de drift, einde schieten, drijvers verzamelen en het halalli). Is er succesvol gejaagd, dan is de hoorn in gebruik bij het tableau om de dood-signalen te blazen. Tijdens zo een jachtdag wordt de hoorn ook gebruik om elkaar te begroeten, ermee ‘zum Essen’ geblazen en bij het afscheid.

Repertoire

Bij de Duitse Jachthoorn worden eerder Jachtsignalen doorgegeven. Bijvoorbeeld als er slechts één groot Hert is vrijgegeven, en dit is geschoten, dan worden de andere jagers hiervan op de hoogte gebracht door het signaal “Hirch Tot” (Grote Herten mochten dan niet meer geschoten worden). Of als tijdens een drift een stuk wild “ziek wordt geschoten wordt via het signaal: “Roep om de hond’, (Hunderuf) de zweethonden aan het werk gezet.
Meer info bij de Jachthoornblazers van Rolduc, met een volledige beschrijving van een jachtdag.

  • Begroeting (0’58”);[audio:https://hunting.be/wp-content/uploads/Begrussung1.mp3]
  • Hert dood(0’29”);[audio:https://hunting.be/wp-content/uploads/Hirsch-Tot.mp3]
  • Etenstijd(0’26”);[audio:https://hunting.be/wp-content/uploads/Zum-Essen.mp3]

Laat een reactie achter