fbpx Skip to main content
search

Zoals eerder aangehaald vanaf nu de 20-daagse van het Jachtexamen, met elke dag een extra blogentry voor de aspirantjagers.
Graag overlopen we het aanbod van studiemateriaal, alles te vinden op dé Hunting site.
Hét basismateriaal blijft natuurlijk de cursus van de Jachtopleiding. Deze geeft een gedetailleerd overzicht van het officiële studiemateriaal voor het examen.
Dit gebeurt grondig en op een gestructureerde manier.
Evenwel na verloop van tijd lijken alle eenden op elkaar, weet je niet meer het aantal tanden van het grofwild en is ook de drachttijd van haas, konijn en vos af en toe een paar dagen over tijd.
Op de site staan een aantal extra hulpmiddelen (zie menu Jachtopleiding – Supportmateriaal)

Levenswijze Grofwild

Dé tabel, bijna te volledig, maar toch compleet te kennen. Een overzicht van bijna de volledige cursus met tabellen allerhande: naamgeving wildsoorten, groepen, aantal tanden, dracht, aantal eieren en ook nog klimmende en zwemmende marterachtigen.
Natuurlijk zijn aanvullingen nog steeds welkom: goed gevonden geheugensteuntjes, aanvullingen, specificiteiten van de cursus van dit jaar.
Alles graag naar hunting@hunting.be.

Determinatietabellen

Via een aantal handige determinatietabellen is het herkennen van, vooral, de watervogels niet iets makkelijker.
Volgende determinatietabellen helpen om de binnen de verschillende klasses en ordes de verschillende soorten te herkennen.
Meestal lukt dit in twee stappen: eerst een duidelijk kenmerk (kop, bek, …) daarna binnen de beperkte selectie een herkenbaar detail (vorm bek, rugkleur, snaveltekening).
Wij maakten er een 4-tal: Waterwild, Vederwild, Marterachtigen, Predatoren Vogels

Quizz

Om maar aan te geven hoe ver je kan gaan. Het verschil tussen een Houtsnip (dwarse banden) en Watersnip (lange banden ) ken je natuurlijk nu al. En dat het bokje een kortere snavel heeft is ook gekend. Maar wat als je de lengte van de snavel niet goed kan zien.

De Watersnip heeft een witte streep midden de kop

Het Bokje heeft een zwarte streep midden op de kop

One Comment

 • 44r schreef:

  In een gewest waar geen enkele snip mag geschoten worden is’t natuurlijk zeer belangrijk dat de jager een onderscheid kan maken tussen houtsnip, watersnip, bokje enz. …
  dat is werkelijk even belangrijk als de juiste determinatie van de collega-roofvogels in de lucht, zodat je correct kan navertellen op welke dingen je nu weer niet geschoten hebt…
  iemand die in Z-Afrika ne leeuw, olifant of weet ik veel gaat schieten kent immers ook vooraf alle de aanwezige soorten slangen en kleine beestjes… en die leveren dan nog een gevaar op voor je eigen leven…
  er mag toch wel wat kritiek komen op de manier waarop onze toekomstige jagers worden voorbereid?
  En dat terwijl het misschien nuttiger is wanneer elke geslaagde van ’t IJO bvb. een startpremie van 1000 euro zou krijgen, op voorwaarde dat ‘m zich ethisch verantwoord in het jachtmidden zou begeven?
  elke nieuwigheid wordt natuurlijk voorafgegaan door een (goed) voorstel 🙂

Laat een reactie achter