fbpx Skip to main content
search
Jachtopleiding

Jachtexamen – kleinwild

By april 12, 2012One Comment

Bij het kleinwild iets minder standaard geheugensteuntjes, maar daarom niet minder leuk.
Dracht Haas is langer dan Konijn – wegens een afgewerkt product bij het Haas – vacht en open ogen;
Fazanten blijven slechts 10 weken bij hun familie, Patrijzen bijna een volledig jaar – het sjiek volk gaat vlugger apart wonen dan de stakker van de akker
En de leukste is het opvliegen: bij de Patrijs de Haan eerst, Hen laatst en bij de Eenden – Eend eerst, Woerd laatst – hoe ze weten dat ze dit doen volgens het alfabet ?;
Belangrijk bij de studie is alles om te zetten naar een gelijke basis. Zeker voor drachten en broedsels. In de cursus staat dit soms in weken, maanden en dagen. Als je alles terugbrengt naar dagen moet je slechts het getal onthouden en niet meer de eenheid.
 

One Comment

 • tom1960 schreef:

  Algemene reactie op het jachtexamen :
  tip voor alle kandidaat jagers , vooral diegenen die dit jaar niet slagen in de theorie , bij wie het kleiduifschieten niet zo goed lukt in de komende maanden of diegenen die in september niet geslaagd zijn in het praktisch examen :
  schrijf u nu al in in als sportschutter in een schietclub vb. Ruisbroek waar je toch regelmatig zal gaan in de komende maanden voor een voorlopige sportschutterslicentie voor categorie C . Na ( de verplichte ) 6 maand kan je na een veel gemakkelijker theoretisch en praktisch examen een jachtgeweer kopen als sportschutter en de rest van het jaar zoveel kleiduif oefenen als je wilt in afwachting van je herkansing.
  Mijn plan B ( dat ik gelukkig niet nodig had vorig jaar : )) .
  Info in alle sportschutterclubs .
  Nog wat algemene tips voor kandidaat jagers :
  Tip 2 : voor het examen kogelschieten : leen/koop een ( goede)luchtbuks en oefen alvast daarmee op een doelschijf op redelijk verre afstand , in staande houding met een driepikkel . Voor een luchtbuks gelden dezelfde technieken van ademhaling en houding als de zwaardere geweren . Kies op het praktisch examen het lichtste kaliber . Ga zeker één keer oefenen en luisteren in Leopoldsburg .
  Tip 3 : Theorie examen : ga naar alle lessen van het IJO , studeer nadien iedere week de leerstof , neem enkele dagen verlof voor het examen en herhaal grondig , gebruik de hunting.be examenvragen ter controle . Hou terdege rekening met de multiple choice giscorrectie op het theoretisch examen.
  Tip 4 : voor het praktisch examen buist meer dan de helft op kennis en manipulatie wapens , de zgn. ” tentjes ” . Herleer uw theorie wapens en wetgeving wapens .
  Ga ook meerdere keren naar de twee lessen die in Ruisbroek georganiseerd worden ter gelegenheid van de tweede reeks kleiduifschieten en let daar goed op . Deze lesgevers nemen ook het examen af , en ze weten maar al te goed wat ze u verteld hebben . Ga minstens éénmaal per onderwerp bij beide heren in de les zitten . Eén ernstige fout in die discipline en je mag het terrein verlaten zonder één schot gelost te hebben , zonde van al uw moeite !
  Tip 5 : informeer u op voorhand zeer goed over het verloop van zowel het theoretisch als het praktisch examen . Er zijn geen geheimen aan : het theoretisch examen is moeilijk , en op het praktisch examen zijn ze streng . Maar de regels van het spel werden nauwkeurig gevolgd , toch in mijn ervaring , ik deed beide examens in 2013 .
  alvast veel succes . Tom

Laat een reactie achter