fbpx Skip to main content
search
Jachtopleiding

Jachtexamen – Evaluatie

By mei 2, 20136 Comments

LikeEen ongelofelijke en welgemeende LIKE voor de Aspirant Jagers.
Op zaterdag avond rond 17:30 hadden we alle vragen van het Jachtexamen netjes binnen. Dit jaar een viertal dames die bijna alle vragen doorstuurden.
Als retour nodigen we hen en hun jagende echtgenoot of invité uit voor een diner. Denkelijk doen we dit samen met de winnaars van het grote Huntingexamen.
De enkele andere die een paar vragen doorstuurden nodigen we in het seizoen uit voor een Jachtdag. En alle anderen helpen we mee bij de voorbereiding van het praktijkexamen.

Het Jachtexamen

Alle vragen en (juiste) antwoorden kan je opnieuw bekijken op de Vragenmodule. Doe de test opnieuw om eventueel nog eens te kijken of je het gehaald hebt of niet.
Laat ook niet na om eventuele opmerkingen qua vraagstelling of formulering van de antwoorden door te sturen. En als je een beter passende foto vindt, mag je die ook doorsturen – hunting@hunting.be

Geslaagd … of niet

Goed nieuws hier.
Zelfs als je bij het hertesten denk dat je de 36/60 of de 50 % per module niet hebt, is er nog hoop.
Het examen wordt door een computer verbeterd en dit is natuurlijk onverbiddelijk. Maar dan is er nog steeds de Jachtexamen comissie. En, net zoals vorige jaren wordt er gedelibereerd.
Deze deliberatie gebeurt niet persoonlijk (per student) maar eerder op niveau van de vragen, onderdelen of het examen.
Zo kan er een vraag verwijderd worden uit de resultaten. Dit kan na contestatie of suggestie, door een deelnemer, evaluatie door de commissie, …
Ook is er de mogelijkheid dat er bij één van de modules punten worden bijgeteld om te komen tot een aanvaardbaar niveau. Dit denkelijk enkel voor diegene die reeds een voldoende hadden op het totale examen.

Onze evaluatie

Op basis van de reacties van enkele deelnemers en bij nazicht van de vragen hierbij toch een evaluatie.

– Wetgeving was dit jaar de scherprechter

Sowieso is dit omvangrijk, saai en moeilijk. Maar wel verschrikkelijk belangrijk.
Maar dit jaar toch een aantal zeer vergezocht vragen. Situaties die zeer uitzonderlijk zijn en zelfs goed onderlegde jagers niet direct zouden weten:

 •  Voor welke van onderstaande soorten mag men netten gebruiken voor het afvangen ten behoeve van het natuurbeheer:
  Canadagans en Grauwe gans;
 • De bestrijding van vogels met een beperkte bescherming zoals bijvoorbeeld spreeuwen. eksters en kraaien wordt geregeld door:
  Soortenbesluit;

– Wild was zeker haalbaar

Maar er waren wel enkele vragen die het moeilijk zullen maken om de 60/60 te halen. Onze evaluatie is de volgende:

 • Vijf vragen over Predatoren en Honden, tegenover normaal 3 of 4;
 • Een aantal definitie vragen met niet courante woorden: P532 – Feromonen, P533 – Flemen;

– Wapens was gemakkelijk

Hier was de nodige 8 op 15 makkelijk haalbaar.
 

En nu

En wat leren we hieruit.
Dat zelfs de cursus van de Jachtopleiding niet volledig is. Flemen staat daar niet vermeld bij het Grofwild of in de (kleine) Woordenlijst. Feit is dat de stof voor het examen bepaald wordt door de wet – Jachtwetgeving, besluit Vlaamse Regering 18 januari 1995 – zie bijlage 1, pagina 61.
Ondertussen staat Flemen wel bij ons in ons Woordenboek – Flemen (sinds gisteren).
Dat er elk jaar nog interessante vragen gesteld worden op het Jachtexamen.
Dat het elk jaar iets is. Dit jaar wetgeving, vorig jaar te makkelijk, het jaar ervoor Wapens. Vooral dan voor de niet geslaagden.
Dat er dit jaar een monsterlijk aantal vragen beantwoord zijn op de site. Meer dan 32.000 vragenmodules met een totaal van 590.000 vragen.
Dat dit resulteerde in een (bijna) crash van de server op dinsdag rond 22:00, toen de Hunting site ongeveer 65 % van de server gebruikte. Een server waar normaal nog 255 website op draaien.
Dat Wetgeving nochtans het meest geoefend was met 3.939 opgeloste modules.
Dat we toch blijven doorgaan. Bekijk gerust de comments op de blog – Jachtexamen. En daarvoor doen we het.
En nu, … wachten tot mid-mei voor de officiële uitslag.
 

Vragenmodules 2013

Vragenmodules 2013

 

6 Comments

 • Outdoorphoto schreef:

  Ik behoor tot de kleine groep die op een klein mirakel moet rekenen om alsnog te slagen. Wild en wapens gingen zeer vlot waardoor het halen van de totale 60% geen probleem was. Helaas kom ik een puntje tekort op wetgeving, een onderdeel dat ik onverwachts moeilijk vond. Tijdens de proefexamens en het veelvuldig oplossen van de vragen op hunting.be heb ik nooit problemen ondervonden. Maar door de toch niet eenvoudige vragen en de examenstress, vrees ik dat ik net iets tekort kwam.
  Het mag gezegd worden dat het examen (uitgezonderd wetgeving) naar mijn mening heel fair en representatief was voor wat een beginnend jager zou moeten weten. Of ik nu geslaagd ben of niet, ik heb alvast geen spijt dat ik de opleiding gevolgd heb en gestudeerd heb voor het examen. Deze cityboy heeft verschrikkelijk veel bijgeleerd.
  En tenslotte ook een dikke merci aan Hunting voor al de hulp.

 • Bg.243 schreef:

  Als ik de vragen zo nog eens overloop, denk ik wel dat het er goed uitziet voor mij. Toch blijft de twijfel nog wat hangen. Er zijn echter twee vragen waarvan ik denk dat ze anders gesteld zijn op het examen, namelijk nr 553, aan welke druk de kamer van een hagelgeweer moet kunnen weerstaan. Ik dacht dat de vraag hier was “hoe hoog de druk in de kamer is; 300a400, 650, of 2000 bar”. De andere vraag, nr 556 werd volgens mij als volgt gesteld:”een kogel met aanduiding 0.27 komt overeen met; 5.6mm, 7 mm of 8 mm.
  In ieder geval heb ik aan Hunting.be een goede leermeester overgehouden, uren heb ik steeds maar opnieuw proefexamentjes opgelost. Dit is een prima steun voor een leek als ik (was).
  Jammer van die paar “addertjes” tijdens het examen, maar dat was voor iedereen hetzelfde.
  Ik wens ieder een goede uitslag toe en hopelijk tot op een van de praktijksessies.

 • dewaele schreef:

  nog een bemerking bij de fotovragen :
  bij de vraag “welke roofvogel is dit” was één van de mogelijke antwoorden “smelleken”, wat me toch aan het twijfelen bracht
  bij de vraag “welke eend is dit” was één van de mogelijke antwoorden “pijlstaarteend”.

 • Jefke schreef:

  Bij de vraag P521 – De Roltijd van de Boommarter valt in
  Stond ook nog steenmarter bij.

 • sam eyckens schreef:

  Weet er iemand waneer de resultaten
  online zullen staan?

Laat een reactie achter