fbpx Skip to main content
search

Tips – Jachtrevier

Alles over de Jachtrevier.

Jachtrevier uitrusting

Biodiversiteitstoren

Een fantastisch idee om onder een jachtkansel een biodiversiteitstoren te plaatsen. Deze biedt plaats aan tal van diersoorten die er een nestje of slaapplaats vinden: egels, spinnen, nachtvlinders, bijen, vogels, vleermuizen, …

Zoutpaal

Een eenvoudige maar zeer efficiënte manier om zout of andere mineralen te brengen tot bij de wildstand is de installatie van een Zoutpaal.

Men start met een ontschorste stam, liefst glad hout. Boven de paal wordt een gat gemaakt waar de zoutblok wordt ingelegd. Ter hoogte van de bodem van dit gat wordt een gleuf gezaagd zodat het zout vanuit het gat naar buiten kan stromen. Eventueel maakt men nog enkele zaagsnedes om het zout naar beneden te laten stromen.

De opname gebeurt door het zout dat door de regen smelt en langs de paal loopt op te likken van de zoutpaal.

Overstapladder

Op nogal wat revieren zijn er verschillende omgevingen en teelten, bos, velden maar ook weiden. En de ideale jaaglijnen lopen hier meestal gewoon doorheen. Daarom is hier en daar een overstaptrap nodig om over de weideafsluitingen te geraken. Hieronder een eenvoudig ontwerp dat overal kan geplaatst worden (liefst bij een stevige hoekstaak). De enige benodigdheden zijn twee stevige palen voor de bomen en kortere stukken voor de sporten. Deze worden langs de beide zijden van de afsluiting gebruikt om op te stappen en terug naar beneden te komen.

Brug

Een gracht tussen twee percelen kan gemakkelijk overbrugd worden met een spoorwegligger. Evenwel tijdens het jachtseizoen is deze door het vocht en aanwezige mos meestal glad, en dus gevaarlijk. Dit kan verholpen worden door het aanbrengen van kippegaas. Bij het stappen over het brugje wordt het gaas in het hout gedrukt en zorgt voor een veilige passage.

Voederplaats kleinwild

Voederbakken voor Fazanten en Patrijzen worden meestal geplaatst net naast de dekking en, indien mogelijk, ook nog makkelijk bereikbaar. Suggestie hier is om regelmatig deze voederbakken te  verplaatsen. Nogal wat ziektes en ongedierte blijft aanwezig rond een voederplaats en door het verplaatsen komen de vogels terug terecht in een “propere” omgeving.

Groenbemesting – wildgangen

De percelen met winterse groenbemesting (mosterd, wintergranen) zijn een uitstekende dekking voor kleinwild. Niet enkel Fazant en Patrijs, maar ook haas. Een kleine verbetering bestaat er hier in om in deze percelen gangen te laten maaien door de landbouwer. Dit geeft een uitstekende gelegenheid aan het wild om veren of haren te laten drogen in de zon. Maar geeft ook een voordeel voor de jacht, een overzicht bij het wisselen, en een makkelijker pad voor de misschien iets oudere mede-jager.

Nestkastje Mezen

De reeën hebben vaak verschrikkelijk last van keelhorzels. De mezen zijn verzot op de eitjes van de keelhorzels en voorkomen zo dat het reewild verzwakt. Hieronder een eenvoudig bouwschema voor een nestkastje voor Mezen.

Benodigdheden voor een nestkastje

  • plank van 1,5 m lengte, 15 cm breed en 15 mm dik
  • spijkers, hamer en zaag
  • stukje rubber (oude fietsband) van 12 bij 8 cm.

Op het schema zie je hoe je de plank moet verzagen. Meet en teken het eerst netjes uit, en zet op je plank welk onderdeel het is. In de voorkant moet je een gaatje zagen met een doorsnede van 28 mm. Het gat moet 12 cm vanaf de bodem komen. Boor eerst een gaatje, en zaag dan het gat uit met een figuurzaag of decoupeerzaag.

Timmer het vogelhuisje in elkaar volgens de tekening hieronder. Begin met de onderkant. Timmer de zijkanten en voorkant eraan vast, en doe dan de achterkant. De zijkanten komen onder het dak, en niet naast het dak (dit voorkomt schade door de regen). Aan het eind komt het dakje. Denk eraan dat het dak niet vastgetimmerd moet worden, maar open moet kunnen. Dit is om het in de herfst te kunnen schoonmaken. Hiervoor is de rubber strip bedoeld. Zet deze zoals op de tekening met 6 spijkers vast. De strip is dan een soort scharnier.

Wildcamera

Hierbij 10 tips voor het opzetten van een Wildcamera

  • De meest optimale plaats: dichtbij een voederplaats of zoutsteen
  • Naast een wildwissel
  • Op kniehoogte en horizontaal gericht
  • Gebruik geen goedkope batterijen: problemen met levensduur en eventueel lekken
  • Verwijder takken die de camera kunnen activeren
  • Camera naar zonsopgang of zonsondergang, zodoende geen overbelichte beelden
  • Set-up: 2 foto’s en dan 10 seconden video
  • Probeer alles eerst uit thuis met de hond als stand-in
  • Regelmatige controle (elke 2 weken)
  • Identificatie van geheugenkaart per camera

Alles in detail en met foto’s op de site van Realtree

Hoogzit – windroos

Een windroos op de hoogzit. Ter indicatie voor je gasten, zo kunnen ze je aanwijzingen volgen waar de andere hoogzitten staan en waar de wissels zijn.

Hoogzit – nestkastje

Zoals gekend zijn mezen goed voor het revier. Ze houden onder andere de keelhorzel van de Reeën onder controle. Bijzonder leuk is het dan om een nestkastje te bouwen in de hoogzit. Leuk als animatie tijdens het lange wachten.

Kraaienval

Hieronder een video en instructies om er zelf één te maken.

Geweerstand

Eenvoudig te maken en verschrikkelijk nuttig, deze geweerstand.

En veilig ook. De geweren worden gebroken geplaatst en staan ook stevig, dus geen probleem met vallen.

Bemerkt ook op de tekening rechts enkele bredere inkepingen voor een Juxtaposé.
En als je onderaan een ijzerenpin plaatst, is het geheel ook nog mobiel.

Nog geen vergunning?

Jachtexamen.be is de online leeromgeving voor de jacht, de optimale examenvoorbereiding.