fbpx Skip to main content
search
Hunting Habitat

Jacht & Gezondheid – I

By september 18, 2012No Comments

Jagen is een bourgondische bezigheid en dus is het diner achteraf, en zeker met de wijn erbij, niet direct goed voor de gezondheid.
Maar hier willen we de gezondheid tijdens de jacht zelf belichten. Gezondheid, of althans de gevaren, bij het jagen kan je opsplitsen in 2 groepen:

  • Zoönosen: ziektes die overdraagbaar zijn van dier naar  mens;
  • Noxen: schadelijke invloeden door fysisch, chemisch, microbiologisch invloeden;

Zoönosen

Zoönonsen zijn ziektes die overdraagbaar zijn van dieren naar mensen. Hieronder bespreken we de voornaamste, met ernstige, soms zelfs dodelijke gevolgen.

Rechtstreeks contact met dieren

Rabies – hondsdolheid

Is een virale ziekte, overgedragen door beten van vossen, honden, katten , vleermuizen ea., soms via een simpele lik!. Het dier zelf heeft soms geen symptomen! (Vlaanderen is wel al tientallen jaren rabiesvrij).
De incubatietijd (de tijd eer men ziek wordt), ligt tussen 2 weken à 2 maanden, zelden langer. Deze hangt af van de bijtplaats : hoe verder van de hersenen, hoe langer de tijd van de symptomen.
Symptomen: Begin van de ziekte : koorts, onwel, hoofdpijn,keelpijn en tintelingen, pijn , jeuk op de plaats van de beet. Later zenuwachtig, prikkelbaar, en spierpijnen met contracturen. De hersenen zijn aangetast. Coma. Dit leidt voor meer dan 99% tot de dood.
Preventie : inenten aleer men naar risicogebieden vertrekt , 3 vaccins op een maand, herhalingen later. In het buitenland (ook Duitsland bvb), geen dieren aanraken, zelfs niet aaien. Blijf van vossen en vleermuizen af.
Tegen rabies: alle jagers en alle huisdieren vaccineren?
Behandeling: er bestaan geen pillen tegen.
Bij een verdachte beet, snel vaccin én immunoglobulines (antistoffen) toedienen! Vaccin en antistoffen in buitenland niet steeds aanwezig!

Vossenlintworm – Echinococcus

Beige worm met vele kleine segmenten die aangroeien vanachter de kop. Hecht zich vast aan de darmwand van dieren. De uitwerpselen zitten vol eitjes. Bij contact van de mens met deze faeces, opeten of andere, nestelen de eitjes zich in verscheidene organen, vooral de lever, ook longen, hersenen ea. Daar veroorzaken ze cysten, holtes. Dit proces kan maanden of jaren duren.
Symptomen : grieperig gevoel , vergrootte lever, buikpijn, geelzucht, tekort in bloed van vitamines, mineralen, rode huiduitslag , zwelling en jeuk. Evolutie lijdt naar overlijden.
Preventie: Pas op voor lage bessenstruiken, paddestoelen, netel(soep). Wegwerphandschoenen bij manipulatie vossen, stop ze direct in een plastic zak. Zeker niet op het tableau.
Behandeling: pillen en heelkunde van de organen!
 
Geregistreerde leden van Hunting kunnen nu reeds de volledige reeds lezen over de Jacht en Gezondheid.

Laat een reactie achter