fbpx Skip to main content
search
Hunting Habitat

Jacht en Filosofie

By oktober 19, 20122 Comments

Alles is zowat begonnen met het artikel rond de Jacht in het Magazine EOS.
Hier werd een niet zo fraai beeld opgehangen van de jacht met de gekende clichés en de gekende Natuurpunters en andere “Rodts”en in de branding.
De HVV vond het zelfs nuttig hierop te moeten reageren met een rechtzetting.
Met deze problematiek zijn we bij Hunting ook begaan en vonden een zeer interessante benadering van een jonge denker. Thierry Baudet is dokter in de Rechten en columnist bij het prestigieuze NRC Handelsblad.
Zijn betoog pro-jacht baseert hij op volgende uitgangspunten:

 • Jacht is één van de traditionele vormen van omgang met het dierenrijk;
 • Weerstand tegen de Jacht is een aversie tegen traditie. Alle tradities moeten verdwijnen zoals nationale identiteit, religie, hierarchie. De mens is vervreemd van de natuur, ziet zichzelf niet langer als onderdeel ervan;
 • Activisme tegen de jacht wortelt in een utopisch wereldbeeld waarin geen leed bestaat, geen dood, geen eten en gegeten worden, geen pijn, geen wreedheid, geen geweld.
 • Dat wordt allemaal verkocht onder het motto “liefde voor de natuur”, maar dat is het niet, het is liefde voor een niet-bestaande natuur, een illusie. Terwijl de natuur van de jagers bij uitstek reëel is.
 • Jagen heeft nut, en is omringd door rituelen, regels en gebruiken. ‘Dat maakt jacht ook tot cultuurgoed.’
 • De filosofie van de dierenrechten is problematisch, omdat dierenrechten niet gelden jegens andere dieren, maar slechts jegens mensen. Dieren kunnen zich immers niet aan wetten houden.
 • Je kunt nu eenmaal niet leven zonder planten te doden, zonder dieren te doden, en die doden elkaar ook, het is zo’n zinloze kruistocht. Leed hoort bij het leven, maar zonder leed ook geen geluk. Jacht getuigt nog van die realiteit.
 • We zouden de jacht juist moeten zien als de beste, de meest natuurlijke vorm van hoe we met de natuur moeten omgaan.

Het volledige artikel uit De Nederlandse Jager vind u bij Hunting Habitat – Filosofie.

 

2 Comments

 • Marc Van Hoey schreef:

  Beste, het boek van Ortega Y Gasset : “Meditations sur la chasse’ is nog steeds een echte en mooie klassieker mbt. dit onderwerp. Kopen en lezen ! Oprecht, MVHoey

  • Beste Marc,
   José Ortega Gasset, de Spaanse filosoof, schreef ook in 1942 een thema over de jacht. Een boekje genaamd “Het geluk van het jagen” behelst een 120-tal bladzijden, zoals gebruikelijk bij filosofen, diepzinnig en dus een paar keer te herlezen om het ten volle te beleven. Dit werk is uitgegeven door H.P.Leopolds Uitgeversmij N.V Den Haag het is vertaald in het Nederlands door dhr G J Geers, Deze essay is opgenomen in het bundel “Zelfinkeer en verbijstering” 1949..
   Ik weet niet of het nog verkrijgbaar is, doch inderdaad een diepzinnig, prachtijd geheel, waarom wij leven en…jagen.
   groetjes,
   Roland

Laat een reactie achter